Pátek, 19. dubna 2024

Spor o vodní turistiku na horním toku Vltavy znovu ožívá

Spor o vodní turistiku na horním toku Vltavy znovu ožívá

Vodáctví na Vltavě versus ochrana přírody - rozpor, který s příchodem vodácké sezóny opět nabývá na razanci. Odborné studie doporučily řadu omezení, která se netýkají se jen zákazu raftů, pramic a veškerých nafukovacích plavidel v úseku mezi Lenorou a Novou Pecí. 

Problematice splouvání Vltavy se věnovalo i jednání mikroregionu Horní Vltavice - Boubínsko. Zástupci obcí se v Horní Vltavici na Prachaticku k žádnému konkrétnímu závěru nedobrali, konstatovala po pracovní schůzce starostka Lenory Jaroslava Krnáková: "Na pracovní poradě jsme se domlouvali na určitých návrzích postupu. Budou ještě další jednání, po kterých asi zveřejníme, na čem jsme se dohodli. V tuto chvíli je to určitě předčasné. Chtěli bychom, aby splouvání Vltavy zůstalo v určité podobě zachováno."

"Spoléháme na další jednání se Správou Národního parku Šumava," prohlásili opět starostové obcí i přes výhrady, že ta jejich názory nechce poslouchat a připravuje si pozici pro úplný zákaz vodní turistiky na horním toku Vltavy. Toho se obává provozovatel půjčovny lodí Ladislav Bláha: "Můj názor je už několik let stejný, tedy že se jedná o likvidační omezení pro vodní turistiku na horní Vltavě a pro celý region. Nechci předjímat či hodnotit, ale tyto zásahy směřují k uzavření řeky."

Návrhy směřující ke kompromisu mezi zájmy ochrany přírody a zachováním vodáctví na Vltavě chtějí zástupci obcí předložit zhruba za měsíc.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů