Středa, 24. dubna 2024

Vysočina může mít spalovnu odpadu

Vysočina může mít spalovnu odpadu
Vysoký komín spalovny odpadů. I to by mohla být v příštích letech nová dominanta Vysočiny.

  Krajský úřad si nechává zpracovat studii, která má vyřešit, jak by v budoucnu mělo vypadat nakládání s komunálním odpadem v kraji. Ten se v současné době ukládá na skládkách.

  "Od skládkování se chceme odklonit, je to nejméně preferovaný způsob nakládání s odpadem," uvedl Zdeněk Fixa z krajského odboru životního prostředí.

  Studii pro kraj zpracovává Energetická agentura Vysočiny (EAV) a její dokončení je naplánováno na 30. června.

  Počítá se, že jedno z možných řešení, jak likvidovat komunální odpad v kraji, by mohla být právě výstavba spalovny odpadů. Otázkou zůstává její umístění. Aby byl provoz spalovny efektivní, měla by její celková spádovost obsáhnout minimálně půl milionů lidí.

  "V této souvislosti je nejčastěji spojován Žďár nad Sázavou," uvedl náměstek jihlavského primátora Radek Vovsík. To potvrzuje i náměstek hejtmana Pavel Hájek: "Určitý projekt by mohl být ve spolupráci se žďárskou firmou Žďas."

  Podle statistik ekologů vyprodukuje každý obyvatel kraje v průměru 250 kilogramů odpadů za rok. A dá se předpokládat, že množství komunálního odpadu bude stále narůstat, v souvislosti se zvyšující se životní úrovní. Z dalších možných variant, jak odpad efektivně zpracovat, se například nabízí dodatečné třídění odpadu nebo výstavba překladiště.

  "Navrhovat stavbu spalovny považuji za nešťastné. V současné době se stále větší podíl odpadu znovu zpracovává, procento vytříděného a znovu využitého odpadu roste i na Vysočině. Spalovna likviduje suroviny," připomíná však Jana Vitnerová z ekologického sdružení Arnika.

  V třídění odpadu se obyvatelé Vysočiny pohybují na předních příčkách a převyšují celkový republikový průměr. Například každý obyvatel odnesl loni do kontejneru téměř 30 kilogramů papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. V Česku to bylo zhruba o dva kilogramy méně.

  Studie EAV, ještě po svém dokončení, musí projít ekologickým schválením. V případě, že by opravdu prokázala výstavbu spalovny jako efektivní, mohl by kraj o její realizaci začít se Žďárskými vyjednávat. Výstavbu by zřejmě financovala Evropská unie a mohla by být dokončena již v roce 2013.

Zdroj:Jihlavské noviny - Vysočina
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů