Pátek, 29. března 2024

Sběrné dvory jsou všude, někde ale přetrvávají černé skládky

Sběrné dvory jsou všude, někde ale přetrvávají černé skládky

Praha - Sběrné dvory, kam mohou lidé dávat nadměrné a nebezpečné odpady, existují ve všech regionech Česka, ale zejména v Praze, ve středních Čechách a na severní a jižní Moravě zatím zcela neplní jeden ze svých hlavních cílů -- vymícení černých skládek. Ve zmíněných regionech vznikají tyto skládky neustále, přesto tam, stejně jako v jiných krajích, radnice existenci sběrných dvorů podporují a mnohde navíc uvažují o vybudování dalších. Má to především pomoci chránit životní prostředí.

Jednu z nejhustších sítí sběrných dvorů v celé zemi má Plzeňský kraj, kde jich na 500 obcí s 550 000 obyvateli připadá 56. Letos po prázdninách je dokončí dalších osm měst. Poté bude dvůr v každém větším městě. Region se loni dostal na první místo v třídění komunálního odpadu v celé ČR a poprvé předstihl Prahu.

Rovněž většina měst v Ústeckém kraji si zřízení sběrných dvorů pochvaluje, neboť v okolí aglomerací po jejich zavedení výrazně ubylo černých skládek. Dobré zkušenosti mají i na Královéhradecku, Vysočině a v Olomouckém a Jihočeském kraji, kde se chystají sběrné dvory rozšířit. Na Olomoucku chtějí další vytvořit s pomocí mnohamilionových investic z evropských zdrojů.

Sběrných dvorů hojně využívají Pražané, kteří si ale oblíbili i jednorázové sběry prostřednictvím velkoobjemových kontejnerů. Přesto černé skládky z hlavního města nezmizely, i když většina obvodů zaznamenala snížení jejich počtu. Podobná situace je ve středních Čechách, kde velká města sběrné dvory vytvářejí, ale problém černých skládek to zatím většinou neřeší. S tímto problémem se zatím zcela nevypořádali ani v Karlovarském kraji, byť tam města v uplynulých letech investovala do vybudování sběrných dvorů miliony korun.

Nedostatek sběrných dvorů mají některá města na severu Moravy. Odpad do nich přiváží stále více lidí, proto města chtějí stávající sběrné dvory rozšířit nebo zřídit nové. Provoz sběrných zařízení je pro většinu měst ztrátový -- stejnou zkušenost mají i na Zlínsku. Přesto radnice v obou regionech plánují jejich rozšíření -- i tam ve snaze čelit černým skládkám. Radnice měst ve Zlínském kraji navíc několikrát do roka pořádají ekologické akce zaměřené na likvidaci velkoobjemového a nebezpečného odpadu a autovraků, které jsou pro obyvatele zdarma.

Na jihu Moravy se řada lidí stále ještě sběrné dvory využívat nenaučila. Jejich počet je sice podle odborníků dostatečný a s jejich vznikem ubylo černých skládek, ale mnozí lidé stále nechávají velkoobjemový odpad u kontejnerů, kde nemá co dělat.

Jediný sběrný dvůr slouží obyvatelům stotisícového Liberce, kde ho ve svém areálu v průmyslové zóně předloni otevřela společnost A.S.A. Město zvažuje vytvoření dalšího. Lépe jsou na tom lidé v nedalekém Jablonci, kde pro více než 50 000 obyvatel slouží hned dva areály -- jeden pro veškerý komunální odpad, další jen pro nebezpečný.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů