Pátek, 19. dubna 2024

Stavbaři: Obor bude nejvíce limitovat energetika a ekologie

Stavbaři: Obor bude nejvíce limitovat energetika a ekologie

Energetická situace v České republice a ve světě se stane v příštích letech hlavním limitujícím faktorem pro další růst stavebnictví i celého hospodářství. Stejným způsobem bude působit také tlak na omezení negativních vlivů na životní prostředí. Na Fóru českého stavebnictví 2008 to dnes řekl generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Miloslav Mašek.

"Ropa překonala stupeň zlomu a už se nikdy nebude těžit, jako se těžila," uvedl Mašek k rostoucím cenám suroviny. Podobné problémy podle něj nastanou s výrobou elektřiny a Česká republika měla už dávno začít připravovat jaderné elektrárny. "Hrátky s větrníky na horách nás nezachrání," dodal šéf SPS. Pro energii z jádra se ve středu na Žofínském fóru vyjádřil také premiér Mirek Topolánek.

Klíčovým limitujícím faktorem stavebnictví však podle Maška bude také životní prostředí. "Na trhu se uplatní ten, kdo bude umět postavit stavbu s minimálními nároky na energie a dopady do životního prostředí," vysvětlil.

Mezi dalšími omezujícími vlivy na růst stavebního průmyslu jmenoval ředitel SPS trvalý nedostatek kvalifikovaných pracovníků, zvyšování cen surovin, zdražování stavebních hmot nebo růst mezd na úroveň EU.

Negativně bude podle něj působit také omezování státních investic kvůli reformě veřejných financí, přijetí eura a sladění ekonomického cyklu Česka s cyklem EU i zvyšující se konkurence na stavebním trhu. Tlak investorů a kapitálu z východu bude dále sílit, řekl. "Čínští developeři sem již nejezdí, aby od nás získali zkušenosti, ale aby tady investovali," dodal Mašek.

Potíže může růstu stavebnictví způsobit i kvalita státní správy. "Úroveň státní správy v posledních letech značně klesá," řekl šéf SPS. Pozice na ministerstvech se podle něj rozdělují nikoli podle odborného, ale podle stranického klíče. "Jestliže na nějakém ministerstvu tvrdí, že už nebudou řídit sektorově, ale průřezově, obávám se, že je to kvůli tomu, že tam již oboru nikdo nerozumí," dodal.

Hodnota nových stavebních zakázek uzavřených v loňském roce se podle údajů Českého statistického úřadu snížila meziročně o 11,9 procenta na 263,5 miliardy korun. Podle analytiků i stavbařů se na poklesu podepsal především nižší objem veřejných tendrů a změny v daních.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů