Čtvrtek, 25. dubna 2024

Lososi mají problém

Lososi mají problém
Vědecký tým, vedený mladým českým doktorandem z univerzity v kanadské Albertě Martinem Krkoškem, potvrdil obavy  ochránců   životního   prostředí  . Ti nepřestávají poukazovat na nebezpečí, která souvisejí s umělým chovem ryb, především lososů. Obávají se především možnosti, že uměle odchovaní jedinci se dostanou na volné moře a poškodí populaci divoce žijících lososů. Nyní se však objevila další hrozba.

Od roku 2001 začali biologové nacházet u dospělých lososů v akvakulturách mořské vši (sea lice - korýš Lepeophtheirus salmonis, který cizopasí na povrchu těla hostitele). Dospělým lososům tento parazit nijak zvlášť neškodí, je však velkým nebezpečím pro mladé lososy.

Tým Martina Krkoška analyzoval data týkající se odchytu lososů od roku 1970. Ukázalo se, že mladí divocí lososi, kteří žili v blízkosti umělých odchovů, se dostávali daleko častěji do styku s dospělými lososy. "V přírodě se mladý losos s dospělým skoro nesetká, poněvadž staří odtáhnou na volné moře. V blízkosti umělých odchovů je tomu jinak," uvádí studie.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů