Pátek, 26. dubna 2024

Blair na ekologickém fóru představil klimatickou revoluci

Blair na ekologickém fóru představil klimatickou revoluci

Čiba, Japonsko – Rozpoutat „klimatickou revoluci“ se v čele bojovníků proti globálnímu oteplování rozhodl britský expremiér Tony Blair. Svůj plán na celosvětové snížení emisí skleníkových plynů na polovinu do roku 2005 představil o víkendu na ekologickém summitu v japonské Čibě.

„Dosáhli jsme kritického bodu rozhodnutí o změně klimatu. Zbývá už jen pár skutečných pochybovačů, pokud jsou vůbec jací,“ prohlásil k představitelům dvacítky průmyslových zemí G20 a ekologických organizací Blair, citovaný agenturou Reuters. 

Zářivé cíle…

„Pokud by průměrná osoba ve Spojených státech měla vyprodukovat řekněme v přepočtu na hlavu desetinu toho co nyní a v Británii či v Japonsku pětinu, pak nehovoříme o úmluvě, ale o revoluci,“ dodal Blair, jenž na fóru v sobotu hovořil jménem mezinárodní ekologické organizace Climate Change. Tohoto cíle podle něj nelze dosáhnout jinak než „renesancí jaderné energetiky.“

Průměrný Američan ročně vyprodukuje ekvivalent zhruba 24 tun oxidu uhličitého, zatímco Číňan asi čtyři tuny.

… a nejasná budoucnost

Tato skutečnost je ostatně hlavním zdrojem nesouladu v hledání cest, jak celosvětově snížit objem vypouštěných skleníkových plynů. Rozvojové státy jsou přesvědčeny, že průmyslově vyspělé země by měly nést větší míru zodpovědnosti i nákladů a pomoci jim se zaváděním čistých technologií. Jenže zatímco rozvojové ekonomiky rostou rekordním tempem, vyspělé země se potýkají s hrozbou recese.

To také zpečetilo osud japonského návrhu, aby se namísto pevných limitů vypouštěných emisí pro každý stát stanovil strop pro jednotlivé průmyslové sektory.
„Je jasné, že postoj rozvinutých a rozvíjejících se zemí vůči sektorovému klíči se stále velmi liší,“ konstatoval jihoafrický ministr životního prostředí Marthinus van Schalkwyk.

Třídenní setkání v Čibě nedaleko Tokia, oficiálně označované jako „rozhovory“, a ne „vyjednávání“, včera skončilo jen obecným závazkem pokračovat v jednání o celosvětové dohodě v boji proti změně klimatu, jež nahradí dosluhující Kjótský protokol. O nové úmluvě se bude jednat na ekologické konferenci Spojených národů v listopadu příštího roku v Kodani.

Zdroj: www.denik.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů