Pátek, 19. dubna 2024

Orlice Hanka se vrátila zpátky do volné přírody

Orlice Hanka se vrátila zpátky do volné přírody

Bartošovice - Orlice Hanka se dnes vrátila zpátky do volné přírody, ochránci ji vypustili v Beskydech. Do lesů ji dovezli před několika dny ze Záchranné stanice v Bartošovicích. Ornitologové budou její pohyb sledovat pomocí vysílačky, kterou jí připevnili na tělo.

Několik dní před svým návratem do volné přírody pobyla orlice Hanka ve vypouštěcí voliéře v Beskydech. V pátek krátce před desátou hodinou ráno ochránci přírody otvírají voliéru a Hanka po krátkém váhání vylétá ven na svobodu. Petr Orel ze Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích konstatuje, že počasí sice příliš nevyšlo, ale orlici to nevadí. Takové počasí je pro ni naopak příjemné.

Ochránci přírody budou orlici sledovat pomocí vysílačky, Hanka se vrátila do volné přírody již podruhé. Už dříve ji ochránci přírody po vypuštění ztratili ze signálu a později našli u jednoho z obyvatel v Beskydech. Orlice ale vážila více než pět kilogramů a musela zhubnout. Několik měsíců proto strávila v Záchranné stanici pro volně žijící živočichy v Bartošovicích. Petr Orel podotýká, že pták se může v oblasti zdržovat týden nebo dva. Potom však určitě vyrazí do světa na zkušenou.

Návrat orlice vážící více než čtyři kilogramy do Beskyd přivítali i v lesní správě. Správce Vojtěch Pavel je spokojený, protože orel je jedním z velkých predátorů a v přírodě plní roli policajta, který odstraní slabé kusy.

Do dnešního dne ochránci přírody vypustili v Beskydech už sedm orlů.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů