Čtvrtek, 25. dubna 2024

Tábor se schová před povodní za dlouhou zdí

Tábor se schová před povodní za dlouhou zdí

Tábor - Šedesát milionů korun. Právě tolik bude stát výstavba protipovodňových opatření v Táboře. Kolem Lužnice vznikne nová zeď, která ochrání město před stoletou vodou. Stavební úpravy mají odstartovat v příštím roce.

Po získání všech potřebných povolení se do práce pustí Povodí Vltavy. Postaví například dlouhou zeď, která má Tábor ochránit před záplavami. Povede od brusírny po Čelkovický most a zvýší koryto řeky Lužnice. „Vysoká bude asi metr dvacet. Z osobního auta na řeku člověk neuvidí, ale při běžné chůzi by ve výhledu neměla nijak překážet. Navíc bude osázena vstupy k vodě, kde budou případnému zaplavení bránit mobilní hrazení,“ řekl místostarosta Tábora Martin Jirovský.

Obyvatelé projekt chválí Místní občané takové kroky vítají. Tábor by podle nich neměl na protipovodňových opatřeních šetřit.

„Živě si vzpomínám na velkou vodu v roce 2002 a nechtěla bych to znovu zažít. Je jenom dobře, že město nezapomíná a investuje do podobných bariér,“ uvedla sedmatřicetiletá Jana Stodolová, která bydlí kousek od vodní nádrže Jordán.

Město chce při projektování protipovodňových opatření změnit podobu nábřežní zóny. „Chystáme tam řadu míst na posezení, vést by tudy měla také cyklostezka, která spojí severní a jižní rekreační oblasti města,“ doplnil Jirovský.

Nábřeží by se podle něj mělo stát velice atraktivním místem Tábora. Jeho konečnou podobu chápe radnice jako „třešničku na dortu“ stavebních prací souvisejících s rizikem velké vody.

Úprav by se měla dočkat také vodní nádrž Jordán. Město se už několik let snaží získat peníze na vybudování spodní výpusti a odbahnění jejího dna. Tvrdí, že kdyby bylo možné upravovat hladinu, byly by následky povodní výrazně nižší.

„Zatím se situace kolem Jordánu moc neposunula. Žádáme o dotace z operačního programu životního prostředí,“ uvedl táborský radní Jiří Fišer.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů