Pátek, 26. dubna 2024

Arnika uspořádá akce ke Dni Země v pěti městech

Arnika uspořádá akce ke Dni Země v pěti městech

PRAHA – Letošní oslavy Dne Země zaměří Arnika na dvě hlavní témata. „Prvním je ochrana stromů, kterému se naše sdružení věnuje už řadu let. Tím druhým je kampaň Nehrajme si s PVC, tedy téma značně aktuální. Tento čtvrtek jsme založili Koalici za náhradu PVC a současně probíhá plakátová kampaň upozorňující na škodlivost tohoto plastu,“ uvedla výkonná ředitelka sdružení Lenka Petrlíková Mašková. Akce ke Dni Země připravily pobočky Arniky v Českých Budějovicích, Děčíně, Jihlavě, Ostravě a v Praze (1). Nejvíce jich připadne na samotný Den Země, který se koná v úterý 22. dubna.

 

Dospělé a zejména rodiče dětí určitě zaujme nabídka oslav Týdne Země v Děčíně. Pro návštěvníky městské knihovny je připravena výstava o tom, proč je dobré se vyhnout hračkám i dalším výrobkům z PVC, a jak je rozpoznat od jiných plastů. Na stánku v Českých Budějovicích se lidé budou moci seznámit s alternativami k PVC. V Děčíně i Českých Budějovicích navíc dále běží plakátová kampaň, během níž chce Arnika veřejnost seznámit s tím, jak rozpoznat PVC a jaká rizika jsou spojená s jeho používáním na obaly potravin, hračky a zdravotnické pomůcky (2).

 

V Praze bude mít 19. dubna na sídlišti Lužiny premiéru nová výstava Arniky o odpadech s názvem „Předcházej a recykluj“. „K vidění na ní budou výrobky z recyklovatelných druhotných surovin a bioplastů. Návštěvníci si také budou moci vyzvednout samolepku na schránku s textem ‚Nevhazujte reklamní materiály, prosím‘. Všem, kdo o to projeví zájem, také poskytneme rady, jak co nejvíce přispět k recyklaci odpadů,“ upřesnil náplň akce Ing. Milan Havel, vedoucí projektu Arniky „Předcházej a recykluj“.

 

„Při přípravě oslav Dne Země jsme se snažili vymyslet také zajímavý program pro děti. U infostánků se spoustou zajímavých tiskovin pro dospělé tak budou letos i soutěže, ankety a hry určené dětem,“ přiblížil tiskový mluvčí Arniky Jan Losenický, o co bude bohatší letošní program ke Dni Země. Například v Jihlavě na děti bude v úterý čekat nevšední kvíz o stromech. „Děti dostanou za úkol vyřešit otázku, komu a jak může být strom užitečný. Na ty nejlepší čeká pexeso nebo drobná odměna,“ řekla Ing. Jana Vitnerová z Arniky Jihlava. Ostravská pobočka si pro děti připravila soutěž na téma poznávání rostlin a divokých zvířat a malování obrázků na kameny. 

 

„Den Země je již tradičně dobrou možností, jak veřejnost seznámit s konkrétními  problémy, kterým se věnujeme, ale hlavně lidi přimět k zamyšlení nad tím, čím oni sami mohou přispět k ochraně životního prostředí. Vždyť ho chráníme pro naše děti,“ shrnula Petrlíková Mašková.

 

 

Přílohy:

 

(1) Přehled akcí sdružení Arnika k oslavám Dne Země:

 

České Budějovice

22. 4., 11 - 17 hod.

Pro návštěvníky je připraven informační stánek s výstavou. Lidé se dozví o problematice využívání PVC jako obalové suroviny potravin, uvidí příklady tohoto materiálu i jeho alternativy – biodegradovatelné plasty. O změkčovadlech PVC a dalších látkách toxických pro životní prostředí i zdraví lidí se kolemjdoucí budou moci informovat také prostřednictvím vystavených panelů. Současně budou moci podepsat petici Za náhradu PVC. Stánek Arniky bude otevřen mezi 11 a 17 hodinou před obchodním domem Prior na Lanově třídě.

Kontakt: Bc. Jitka Straková, Arnika České Budějovice, tel.: 777 266 386

 

Děčín

21.4. až 25.4.

Arnika Děčín se připojí k akci "Týden Země", která bude probíhat v městské knihovně. Lidé se budou moci během tohoto týdne seznámit s činností našeho sdružení prostřednictvím publikací, které zde budou zdarma k dispozici. Součástí kampaně „Nehrajme si s PVC“ bude  petiční akce, která požaduje, aby se PVC nepoužívalo tam, kde hrozí negativní dopad jeho používání na lidské zdraví a existují za něj bezpečnější alternativy. Připraveny budou i výstavní panely o tom, proč je lépe se PVC vyhnout a kde všude se sním můžeme setkat.

V rámci Týdne Země je pro návštěvníky v knihovně připraven další dopolední a odpolední program plný zajímavostí o Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce, poznávání zvířat a rostlin a besedy s fotografy a cestovateli: 22.4. - Ing. Martin Lípa: Bajkal - perla Sibiře, 23.4. Václav Sojka: Venezuela, 25.4. Mgr. Jitka Kozubková: Austrálie.
Kontakt: Kamil Repeš, Arnika Děčín, tel.: 777 113 237

 

Jihlava

22.4., 9-17 hod.

Pro děti bude v areálu letního kina Jihlava připraven zábavný soutěžní kvíz „Co nám dává živý strom“, který by jim měl ukázat, nakolik jsou pro nás stromy užitečné a nepostradatelné. Dospělí se budou moci seznámit s tím, jak zabránit zbytečnému kácení stromů i s dalšími tématy, kterým se Arnika věnuje. Budou zde pro ně připraveny informační materiály včetně výstavy o stromech.

Kontakt: Ing. Jana Vitnerová, Arnika Jihlava, tel.: 775 315 818

 

Ostrava

22.4.-24.4., 9-17 hod.

Oslavy Dne Země se konají hned na třech místech – v Ostravě-Porubě (22.4.), Ostravě-Jihu (23.4.) a v areálu Hornického muzea v Ostravě-Petřkovicích (24.4.). Lidé zde budou moci získat informace o aktivitách Arniky v oblasti ochrany životního prostředí a aktuálních kampaních - Budoucnost bez jedů, Nehrajme si s PVC či Šetrné papírování. Informační panel „Recyklovaný odpad slouží dál“ přiblíží návštěvníkům recyklované materiály pomocí praktické ukázky výrobků z recyklátu. Také je pro ně připraven zajímavý vědomostní test s odměnou. Děti si v připraveném kvízu ověří své znalosti při poznávání divokých zvířat a rostlin, mohou si namalovat obrázky na kameny a pro nejmenší jsou připraveny omalovánky s přírodovědnou tématikou.

Kontakt: Mgr. Vendula Kubačáková, Arnika Ostrava, tel.: 776 756 352

 

Praha

19. 4., 10-18 hod.

V sobotu se budou moci Pražané s Arnikou potkat hned na dvou místech. Na Lužinách v okolí místního DDM Arnika představí zbrusu novou výstavu o odpadech. U infostánku se lidé dozvědí nejen, čím škodí životnímu prostředí igelitová taška ve srovnání s látkovou, ale také jak šetrněji nakládat s domácími odpady. Dále si budou moci prohlédnout například výrobky z rozložitelných bioplastů anebo si v anketě o ceny vyzkoušet své znalosti o recyklaci papíru.

Kontakt: Milan Havel, Arnika Praha, tel.: 731 256 691


Na Toulcově dvoře v Praze - Hostivaři Arnika nabídne výstavu věnovanou mokřadům. U infostánku si budou moci také zasoutěžit o drobné chutné ceny a informovat se o činnosti sdružení.

Kontakt: Lenka Petrlíková Mašková, Arnika Praha, tel.: 604 584 857


22.4., 9-17 hod.

V Kulturním centru Novodvorská Arnika nabídne poradenství o správném třídění, recyklaci a nakládání s odpady. Děti i dospělí si budou moci zasoutěžit o drobné ceny. Pro dospělé je také připravena anketa, v níž si budou moci ověřit znalosti o výrobě papíru a jeho spotřebě.

Kontakt: Bc. Renata Konupková, Arnika Praha, tel.: 222 781 471

 

(2) Viz tiskové zprávy Arniky z 28. března (viz http://www.arnika.org/tz.shtml?x=2085390) a 1. dubna 2008 (viz http://www.arnika.org/tz.shtml?x=2086147).

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů