Středa, 24. dubna 2024

Brazílie vyrábí "pralesní" kondomy

Brazílie vyrábí "pralesní" kondomy

Brazilská vláda začala vyrábět kondomy z přírodní gumy stromů amazonského pralesa. Ministerstvo zdravotnictví prohlašuje, že tímto způsobem chce přispět k záchraně největšího deštného pralesa na Zemi a zároveň zmenšit závislost na dovážených ochranných prostředcích, které rozdává obyvatelstvu v rámci boje s AIDS.

Brazilská vláda financuje jeden z celosvětově největších programů bezplatné distribuce kondomů v rámci boje s AIDS. Nová, státem vlastněná, továrna se nachází v severozápadním státě Acre a zpočátku bude ročně produkovat 100 milionů kondomů pod značkou Natex.

Hlavní potřebná surovina, latex neboli přírodní guma, bude získávána v rezervaci Chico Mendez a v továrně bude pracovat 150 lidí. Tím bude zaopatřeno celkem 500 rodin. Jak uvádí BBC, brazilská vláda je celosvětově největším kupcem kondomů - v posledních letech jich v rámci boje s AIDS koupila a pak rozdala obyvatelstvu přes jednu miliardu.

www.dama.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů