Sobota, 20. dubna 2024

MZe předkládá zprávu o protipovodňových opatřeních

Ministerstvo zemědělství je povinno informovat pravidelně každý rok o postupu při budování protipovodňových opatření.
MZe předkládá zprávu o protipovodňových opatřeních
Zpráva předkládaná tento rok shrnuje postup do roku 2007. V protipovodňové ochraně byly učiněny velké pokroky, ale zpráva hovoří i o dalším pokračování.
 
„Pokud bychom se snažili efekt protipovodňové ochrany vyčíslit, tak se od roku 2002 do roku 2007 podařilo vystavět ochranu pro 210 tisíc obyvatel. Pokud bychom hovořili o finančním rámci, jednalo by se o ochráněný majetek za téměř 250 miliard korun, což je při nákladech zhruba 4 miliard korun velký úspěch,“ uvedl ke zprávě ministr Gandalovič. V rámci programu prevence před povodněmi proběhlo v období asi 2002 – 2007 celkem 435 akcí, které výrazně zvýšily úroveň ochrany v průměru na padesáti až stoletou vodu. Tento program měl za svůj hlavní cíl zvýšit ochranu v kritických úsecích jako je například městská zástavba. Navazující program se soustředí na zadržení vody na horních tocích řek, zvýšení kapacit koryt ve městech a podobně. Program tedy koncepčně navazuje na předcházející opatření, zároveň je kladen velký důraz na přírodě blízká opatření.
 
Na následující roky máme připraveno celkem zhruba 14 miliard korun. Děláme všechno pro to, abychom mohli případné povodně zvládnout a předejít katastrofě z roku 1997 nebo 2002. Činíme zároveň i legislativní kroky podporující protipovodňovou ochranu. V pondělí podepsal prezident novelu vodního zákona, která výstavbu protipovodňové ochrany výrazně usnadňuje,“ doplnil ministr Gandalovič. V programu prevence před povodněmi II je zhruba 10 miliard korun. Na podporu obnovy, odbahnění a rekonstrukce rybníků a výstavbu vodních nádrží jsou připraveny 4 miliardy korun a na pozemkové úpravy vedoucí k protipovodňové ochraně je připravena miliarda.
 
 
 
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů