Pátek, 19. dubna 2024

Lepší služby obyvatelům Stříbra

Lepší služby obyvatelům Stříbra

Města Horažďovice, Horšovský Týn, Nepomuk, Plasy, Plzeň a Stříbro a dále obce Líně a Zbůch získaly podporu na projekt výstavby nových sběrných dvorů odpadů z prostředků EU, Operačního programu Životní prostředí. Celkové náklady projektu výstavby všech osmi sběrných dvorů dosahují 43 mil. Kč, EU spolu se Státním fondem životního prostředí přispěla téměř 90 procenty, konkrétně 37,8 mil. Kč. Podíl vlastních prostředků všech měst a obcí je 5,2 mil. Kč, což je průměrně 650 tisíc Kč na jednu obec či město.

"Příprava projektů začala počátkem loňského roku, žádost o prostředky EU byla podána koncem října. Předpokládáme, že k otevření sběrných dvorů pro veřejnost dojde na konci letošního nebo počátkem příštího roku," říká Marek Sýkora z Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje, o.p.s., která zpracovala žádosti o prostředky EU a zajišťuje řízení realizace projektu.

Ve Stříbře vyroste sběrný dvůr v areálu bývalých vojenských kasáren. Celkové náklady dosáhly 5,82 mil. Kč, Evropská unie spolu se SFŽP přispěla 5,12 mil. Kč. Zařízení bude vybaveno potřebnými sběrnými nádobami na všechny druhy odpadů (včetně nebezpečných) produkované obyvateli města. Dvůr bude vybaven zázemím pro obsluhu i místem určeným pro biologický odpad ze zahrad včetně štěpkovače. Před "nežádoucími" návštěvami ho ochrání nejen oplocení, ale i elektronické zabezpečení včetně kamer. Město Stříbro předpokládá, že sběrný dvůr bude zcela zdarma pro všechny občany, kteří uhradili příslušný poplatek za odpady v daném roce. Pro obyvatele města a rovněž spádových obcí se tak výrazně zkvalitní služba v oblasti odpadového hospodářství. "Věřím, že tímto opatřením se podaří zabránit vzniku "černých" skládek v okolí města. Občané navíc získají možnost po celý rok likvidovat odpad, kterého se dosud zbavovali dvakrát ročně odkládáním do přistavených kontejnerů," dodává Miroslav Nenutil, starosta Stříbra.

V současné době funguje v Plzeňském kraji celkem 57 sběrných dvorů odpadu, region má jeden z největších počtů těchto zařízení na počet obyvatel v rámci všech krajů v České republice.

ZDROJ: Západní Čechy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů