Pátek, 26. dubna 2024

Zastřelte si medvěda v Rusku nebo slona v Mosambiku

Zastřelte si medvěda v Rusku nebo slona v Mosambiku

Karel Vymětal z Litovle si nemůže stěžovat, že ho kamarádi nemají rádi. Když odcházel do důchodu, dali mu dárek: výlet do Ruska s odstřelem medvěda.

Jako nadšený myslivec Vymětal neváhal - a ze Sibiře si odvezl kůži třistakilového medvěda hnědého. Skolil ho vlastní puškou.

"Charašo, děduška, takový medvěd se tady uloví jednou za pět let," pochlubil se doktor Vymětal v časopisu Myslivost, jak mu ruští průvodci uznale klepali na rameno poté, co medvěda "dodělali" dávkou ze samopalu.

Slon za 15 tisíc dolarů

Češi, mezi nimiž je skoro 100 tisíc myslivců, objevují kouzlo takové dovolené. Na internetu je možné najít hned několik agentur, jež dodávají lovecké vzrušení na klíč. Není problém si u nich objednat hon na medvěda, včetně vyřízení "bumážek" i dopravy - popíjení vodky s lovci je zdarma.

Ale kdo touží po exotice a je ochotný si připlatit, ten si z nabídky vybere raději Afriku a lov buvolů či antilop. A kdo chce něco extra, může skolit i hrocha, levharta, lva, nosorožce či slona. Díky silné koruně je to levnější.

Tak třeba zastřelit slona v Mosambiku vyjde na 230 tisíc dolarů, lev na necelých 60 tisíc a krokodýl se dá pořídit lehce nad 30 tisíc. Za sibiřským medvědem je možné si vyjet už za 40 tisíc korun, a to s garancí - když se ho nepodaří zabít, dostane lovec část peněz zpátky.

Kdybyste si nevěděli rady s municí, časopis Myslivost poradí, jaké náboje použít, aby skolily i "opancéřovaného" nosorožce.

Samozřejmě, tyto lovecké výlety neunikly pozornosti ochránců zvířat. A myslivci za ně od ekologů dostávají co proto: je to vybíjení ohrožené zvěře pro zvrhlou zábavu, tvrdí ochránci.

Chráníme, proto střílíme

Lovci se ale brání, že nepytlačí v afrických parcích, ale že střílejí jen na soukromých farmách. Jejich majitelé si prý v zájmu svého byznysu hlídají, aby si nenechali vystřílet všechna zvířata.

"Lovecká turistika, která je postavena na tomto principu je pozitivní, jak pro zvěř, tak pro přírodu," říká Josef Pubal z vedení Českomoravské myslivecké jednoty. A k tomu cituje myslivecké ochranářské a myslivecké organizace, které tuhle myšlenku podporují.

Takže kdo má pravdu? Karel Vymětal, který skolil medvěda, v tom má jasno. "Medvědí trofej se zpracovává u preparátora a já se těším, až ji budu ukazovat členům naší rodiny a děkuji všem, kteří se zasloužili o můj celoživotní zážitek," svěřuje se čtenářům.

AUTOR: Vojtěch Blažek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů