Pátek, 29. března 2024

G8 plánuje snížit emise o polovinu

G8 plánuje snížit emise o polovinu

- Lídři bohatých zemí nerozhodností zklamali aktivisty i rozvojové země

- G8 pro sankce vůči Zimbabwe

Patetická. Tímto slovem včera označily organizace zaměřené na životní prostředí novou dohodu o snižování emisí uzavřenou lídry sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruskem na summitu G8 v japonském Tójaku.

Zástupci zemí G8 se proti očekávání shodli na nutnosti snížit emisi plynů se skleníkovým efektem o minimálně 50 procent do roku 2050. To je sice pokrok vůči loňskému summitu v Německu, pro kritiky je ale dohoda bez konkrétních střednědobých cílů málo závazná.

"G8 se v otázce snižování emisí plazí kupředu, přestože doba si vyžaduje razantní skok," řekl agentuře Reuters ředitel rozvojové organizace Tearfund Peter Grant.

Unie ustoupila USA

Určení střednědobých cílů prosazovali zástupci EU jako základ pro budoucí jednání s Čínou a dalšími rozvojovými zeměmi. Nakonec ale ustoupili Spojeným státům, které odmítají konkrétní závazky, pokud se k nim nepřidají Čína a Indie.

Ty společně s většinou neziskových organizací poukazují na fakt, že členské země G8 jsou odpovědné za 62 procent skleníkových plynů akumulovaných v zemské atmosféře, a měly by proto ve snižování emisí jít příkladem.

Útěchou chudým zemím by mělo být 150 miliard dolarů, které podle britského premiéra Gordona Browna do roku 2012 investují do boje proti klimatickým změnám v rozvojovém světě bohaté státy.

Jednání o emisích se teď přesunou na půdu OSN, kde se více než 200 zemí musí shodnout na protokolu, který v roce 2012 nahradí Kjótskou smlouvu.

Rostoucí ceny a sankce

Kromě klimatických změn summitu dominovaly i rostoucí ceny ropy a potravin. Skupina G8 vyzvala ropné státy, aby zvýšily produkci, a zároveň volala po uvolnění národních zásob potravin na světové trhy. G8 také vydala ujištění, že zabezpečení produkce potravin má přednost před výrobou biopaliv. Podle interní zprávy Světové banky se biopaliva podílejí na rostoucí ceně potravin 75 procenty.

O překvapení dne se postaral italský premiér Berlusconi, který doposud sankce proti Zimbabwe, coby odpověď na nedávné volby, odmítal. Včera však nečekaně změnil názor. Uvalení sankcí by tak nemělo nic stát v cestě.

AUTOR: Tereza Beniaková

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů