Pátek, 26. dubna 2024

Za měsíc začnou hry v Číně již naostro

Za měsíc začnou hry v Číně již naostro

- Peking tvrdí, že úroveň znečištění v Číně mírně poklesla

- Symboly her jsou k vidění na každém kroku

Měsíc dělí Čínu do startu letních olympijských her, události, která se zapíše do historie. Vůbec poprvé se totiž olympijské hry uskuteční v rozvojové zemi. A čínské vedení nechce nic ponechat náhodě a ještě před zahájením her chce umlčet všechny kritiky.

Včera Peking oznámil, že dva klíčové ukazatele, podle nichž se stanovuje míra znečištění, v Číně mírně poklesly.

Znepokojivé faktory

Emise oxidu siřičitého, který chrlí tovární komíny a který způsobuje kyselé deště, klesly v roce 2007 o 4,7 procenta ve srovnání s předchozím rokem, uvedlo čínské ministerstvo ochrany životního prostředí. Množství chemické spotřeby kyslíku, kterou se měří znečištění vody, v roce 2007 kleslo o 3,2 procenta.

Znečištění vzduchu a vody patří k nejznepokojivějším faktorům před srpnovou olympiádou v Pekingu. Čínské hlavní město, jehož obloha je prakticky neustále zakrytá smogem, vynaložilo na předolympijskou očistu více než 120 miliard jüanů (261,2 miliardy korun).

V porovnání s předchozí zkušeností z Atén začaly přípravy na pekingskou olympiádu v okamžiku oznámení přidělení pořadatelského práva. Číňané pověstní svou pověrčivostí neponechali náhodě ani termín začátku - 8. 8. 2008 v 8 hodin večer. Numerologie a mystika hrají velkou roli v každodenním životě místních. Osmička je šťastné číslo, které se vyslovuje podobně jako výraz peníze. Proto čím více osmiček, tím lépe.

Poručíme větru i dešti

Další opatření k zajištění bezproblémového průběhu her jsou už založena na "čistě vědecké bázi".

Už několik týdnů se testuje metoda, která by se dala charakterizovat souslovím "poručíme větru, dešti". Organizátoři se obávají, aby během disciplín pod otevřeným nebem nepršelo.

V současnosti ji zkoušejí takříkajíc nanečisto. Armádní letka se stará o to, aby se mraky vypršely jinde než nad Pekingem. Pomáhat jim k tomu má jakási látka, jejíž původ je stále opředen spekulacemi. Není jasné, zda je to účel nebo se záměr nedaří - hlavní město je ale v poslední době třikrát do týdne zkrápěno vytrvalým deštěm.

Další vládní nařízení by měla zajistit, aby Peking zanechal v návštěvnících a sportovních fanoušcích dobrý dojem. Už před několika měsíci se z frekventovaných míst kolem zastávek metra a nádraží ztratili bezdomovci a žebráci. Všude se kropí, a kde voda nepomůže, tak se dostatek zeleně zajistí jinak. Z venkova se do metropole dovážejí tuny drnů trávy a kilometry koberců zeleného pažitu.

Na půl milionu dobrovolníků už se připravuje na nelehkou zkoušku - v nouzových situacích pomoci návštěvníkům a turistům v potížích všeho druhu.

Vybraní Pekiňané se v kurzech učí pod dozorem instruktorů vzorně fandit - ať už domácím borcům, nebo hostům. V metropoli v současnosti dokonce probíhají kurzy pod vedením týmu amerických roztleskávaček, které trénují místní dívky, jak na sportovištích v pauzách bavit publikum, pohybovat se a za všech okolností se usmívat.

Co však stále ještě nezvládají a do startu olympiády už asi nevypilují, je omezení plivání a chrchlání na veřejných místech, které cizince pokaždé dosti vyděsí.

Pět postaviček Fuwa symbolizujících olympijský duch je k vidění prakticky všude. Číňané se na výzvu v podobě olympijských her skutečně těší. Jisté je, že ať už hry dopadnou jakýmkoli medailovým skórem, místní se budou snažit vytvořit příjemnou atmosféru.

Číňané se těší. Číňané se již nemohou olympijských her dočkat a řada z nich již nosí brýle se symbolem her. Nicméně organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch obvinila měsíc před zahájením olympijských her v Pekingu Čínu, že nadále porušuje svůj slib, že zajistí plnou svobodu tisku.

AUTOR: Ivana Gášková

/Od naší spolupracovnice z Pekingu/

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů