Pátek, 19. dubna 2024

Kvalitní voda ke koupání je na Pelhřimovsku i na Jihlavsku

Kvalitní voda ke koupání je na Pelhřimovsku i na Jihlavsku
Na Vysočině trvá zákaz koupání v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku kvůli vysokému obsahu sinic a zelených řas. Počet sinic roste také v Pilském rybníce a v Domanínu na Žďársku, v rybnících Peklo na Jihlavsku, Řeka, Břevnice a Ředkovský na Havlíčkobrodsku. Přívalové srážky v minulých dnech způsobily u mnoha rybníků zakalení vody a snížení její průhlednosti.
Nejkvalitnější vodu ke koupání mají rybníky na Pelhřimovsku. Tradičně čistá je voda ve všech lesních rybnících na Jihlavsku - v Malém a Velkém pařezitém, Nadymači pod horou Javořicí a také v Černém. Teplota vody se na začátku týdne pohybovala okolo 20 až 23 stupňů. Výrazně chladné počasí v posledních dnech způsobilo pokles teploty až o několik stupňů. Nevhodný ke koupání je rybník Okrouhlík na Jihlavsku, kde se ve vodě, především u pláže, masově rozvíjí fytoplankton včetně sinic, objevuje se hnilobný zápach.
Sinice obsahují látky, které způsobují alergie. U citlivých lidí způsobují vyrážky, poškození zraku či rýmu. Podle hygieniků však mohou produkovat i různé jedovaté látky a způsobit střevní a žaludeční potíže i vážnější jaterní problémy.
Chladné počasí posledních dnů způsobilo i zavření bazénu Polanka v Třebíči či v Jaroměřicích nad Rokytnou. Nízká návštěvnost je i na Vodním ráji v Jihlavě.
Eva ŠINKOVSKÁ
http://regionalist.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů