Sobota, 20. dubna 2024

Na nevybuchlou munici lze natrefit v Ralsku i při houbaření a sběru dalších lesních plodů

Na nevybuchlou munici lze natrefit v Ralsku i při houbaření a sběru dalších lesních plodů

Ralsko - Ve vojenském protoru Ralsko je i 17 let po odchodu Sovětské armády volně ložená munice. Nálezy nejrůznějších raket a střeliva jsou zde na denním pořádku i přesto, že prostor čistili pyrotechnici.

Plošná a pyrotechnická očista probíhala v Ralsku od roku 1991 do roku 2004. Během této doby se zde našly tisíce kusů nevybuchlé munice, ale kolik se jí tu ještě nachází nelze podle pyrotechniků stanovit, možná jsou to další tisíce. V pátek našli pyrotechnici desítky protitankových střel, které dnes likvidovali. Pyrotechnik Josef Pavinský potvrdil, že na nevybuchlou munici lze natrefit při houbaření a sběru lesních plodů. Potom je třeba volit obvyklý postup: číslo 158 a Policie ČR přesně ví, co má dělat.

Bývalý vojenský prostor se rozkládá na 250ti kilometrech čtverečních. Plošná pyrotechnická očista, kterou prováděla armáda, však některá místa zcela vynechala. Jde přitom o střelnice, kde je munice nejvíc a dnes jsou tato místa přístupná veřejnosti. Mluvčí Ministerstva obrany ČR Jan Pejšek však říká, že armáda čistila bývalý vojenský prostor od roku 1992 do listopadu 2003 a vyčistila vše podle zadání. Následně byl celý pozemek předán novým vlastníkům. Pyrotechnik Pavinský si tak jistý není: "Na letecké střelnici Prosička bombardovalo několik armád, nikdo neví, kolik tam toho je."

Podle ředitele společnosti Vojenské lesy a statky Mimoň Jiřího Janoty je zde dosti rozsáhlé území, které prohlédnuto nebylo a které v současné době postupně prohlížejí. Starosta Ralska Jindřich Šolc (SNK-ED) je přesvědčený, že nebezpečí určitě nikomu nehrozí. Nepamatuje, že by tady došlo k nějakému úrazu municí. Případný nález je třeba ohlásit, v žádném případě se nedotýkat a nemanipulovat.

Pokud lidé munici najdou, nechovají se podle doporučení pyrotechniků. Především to jsou sběratelé vojenské techniky, které tento vojenský prostor láká, kvůli nim se nevybuchlá munice dostává až na nejrůznější burzy. Dalším problémem jsou zloději kovů, ti navštěvují nevyčištěná místa. Nevybuchlou munici často skrývají pod jiným železným šrotem a to pak celé dohromady prodají.
Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů