Čtvrtek, 28. března 2024

Kauza čističky: Bursík varuje před další arbitráží

Kauza čističky: Bursík varuje před další arbitráží

Praha - Pokud by ČSSD prosadila v parlamentu novelu vodního zákona a přenesla odpovědnost za stavby čistíren odpadních vod z obcí na místní vodohospodářské firmy, mohlo by Česko podle ministra životního prostředí Martina Bursíka čelit další mezinárodní arbitráži.

Bursík předpokládá, že soukromé mezinárodní firmy, s nimiž mají radnice dlouholeté smlouvy o provozování svých vodovodů a kanalizací, by dobrovolně nepřistoupily na to, aby bez adekvátní kompenzace samy zaplatily nové čistírny, protože by to pro ně bylo krajně nevýhodné.

"A přinutit provozovatele zákonem, mi přijde jako velice riskantní krok, který by mohl skončit u mezinárodních soudů," řekl Aktuálně.cz Bursíkův expert na tuto problematiku Jan Kříž z ministerstva životního prostředí.

Česku hrozí sankce Bruselu

Stínový ministr životního prostředí Petr Petržílek z ČSSD si od svého návrhu na radikální změnu ve financování vodohospodářských staveb slibuje, že pomůže Česku splnit své závazky, které dala při vstupu do Evropské unie.

Všechny větší obce totiž musí do konce roku 2010 čistit své splašky podle evropských norem. Jinak hrozí od Bruselu citelné sankce včetně vysokých pokut.

"Přes 500 obcí nemá problém s čištěním odpadních vod vyřešen, z toho 134 obcí nemá připraven ani projekt," řekl Petržílek, podle něhož je zapotřebí na stavbu nových čističek a rekonstrukci starých více než 45 miliard korun.

Jenže podle současného vedení ministerstva životního prostředí by bylo možné "zaúkolovat" vodárny, aby platily nové čističky, jen pokud by obce vypsaly nová výběrová řízení na provozovatele vodovodů a kanalizací. Jinak by se porušil zákon o veřejných zákazkách - v případě změny provozní smlouvy se musí vyhlásit nová soutěž.

"A novou soutěž by současní provozovatelé určitě nechtěli," odhaduje Jan Kříž z ministerstva životního prostředí, podle něhož lze přimět privátní firmu k investici do čističek v případě, že jí smlouva s obcí končí.

Nevíme, co v návrhu je

Společnost Veolia Voda, největší provozovatel vodovodů a kanalizací v Česku se k návrhu stínového ministra Petržílka  nevyjádřila.

"Podobu této legislativní iniciativy neznáme, vyjádření podáme, až budeme s tímto dokumentem seznámeni," sdělila Aktuálně.cz Karolína Petřivá z této společnosti.

Jan Kříž z ministerstva životního prostředí uvedl, že Evropská unie poskytla Česku desítky miliard korun na stavbu čistíren odpadních vod a rekonstrukce současných, nevyhovujících. "V současné době registrujeme mimořádný zájem žadatelů o podporu na tyto akce z Operačního programu životní prostředí," řekl Aktuálně.cz Kříž.

Dodal, že Petržílkův návrh na změnu vyfancování by přinesl pouze zmatek a nejistotu, což by vedlo jenom k tomu, že by se nakonec stavba čističek ještě více zdržela.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů