Sobota, 20. dubna 2024

Vesnice v Ghaně ilustruje katastrofický scénář

Vesnice v Ghaně ilustruje katastrofický scénář
Stará pobřežní silnice do Totope je teď pod vodou. Mořskou. Developeři začali budovat jinou silnici, ale tu voda splachovala tak často, že projekt opustili. Teď silnici do vesnice představuje jen jakýsi úvoz pískem.

Na jižním pobřeží Ghany hladina Atlantského oceánu stoupá. Každých pár let obyvatelé řetězce vesnic opouštějí své domovy a nové si budují o něco dále. Ty původní nechávají napospas písku a vodě.

Ale Totope nemá kam ustoupit. Je vmáčknutá mezi oceánem a lagunou Songho a lidé z ní říkají, že za pár let budou muset odejít.

"Když jsem byl mladý, museli jste vyšplhat na kokosovník, abyste spatřili moře," vzpomíná 57letý rybář Alex Horgah, sedící pod doškovým přístřeškem. Staří lidé ve vesnici se přidávají, že každý rok pobřeží ustupuje o několik metrů.

Nikdo neví, proč právě tady moře po desetiletí postupuje tak setrvale. A žádný vědec sem nepřijel, aby to zkoumal. Pokud se však naplní předpovědi o dopadu klimatických změn, právě tahle vesnice se může stát ukázkou, jak dopadnou mnohé pobřežní oblasti.

V ghanské metropoli Akkře o 100 kilometrů dál na západ ode dneška zástupci 160 zemí na konferenci hledají způsoby, jak zastavit globální oteplování a bojovat proti důsledkům klimatických změn. Vědci varují, že právě stoupající hladina moří se stane jedním z nejvážnějších důsledků globálního oteplování. K tomu se připojí ještě sucha a záplavy, vyhyne množství druhů zvířat, hmyzu i rostlin a v neposlední řadě bude naléhavější potřeba dodávek pitné vody pro miliony lidí.

Od roku 1993 hladina světových oceánů stoupala ročně v průměru o tři milimetry. Pokud se globální oteplování nedostane pod kontrolu, miliony obyvatel pobřežních oblastí běžně budou zažívat záplavy, až třetina pobřežních mokřadů zanikne a pobřeží budou bičovat stále zuřivější bouře. Tyto katastrofické scénáře jsou už realitou pro tisícovku obyvatel Totope.

"Každý rok se moře přibližuje. My stále stěhujeme vesnici a jsme stále více tlačeni k laguně," popisuje neradostnou situaci 70letý Ebenezer Koranteng. Je toho názoru, že do pěti let bude vesnice neobyvatelná. A jako kdyby moře nebylo dost zlé, vesnice je ohrožena dalším trápením: zásoby ryb klesají a moderní traulery vyloví většinu toho, co ještě v moři zbylo.

Pláž je zaneřáděná plastovým odpadem, který je vrhán do moře v Akkře i jiných městech. Vesničané odnesli tuny plastu k laguně a zasypali je pískem. Vytvořili tak zavezenou skládku, která jim paradoxně poskytla několik metrů prostoru - a několik málo let života tady navíc.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů