Sobota, 20. dubna 2024

V indickém Biháru jsou po povodních odříznuty od světa statisíce lidí

V indickém Biháru jsou po povodních odříznuty od světa statisíce lidí
Dillí - Až půl milionu lidí zůstává bez pomoci v severoindickém státu Bihár. Monzunové povodně změnily protržení přehrady v Nepálu koryto řeky Kosi, velkého přítoku Gangy. Ten pak zalil stovky vesnic, které obvykle záplavami netrpí. záchranné práce armády postupují pomalu. Úřady se potýkají s nedostatkem financí, lodí a záchranářů, kterým navíc brání v práci silný déšť.
Lidé přežívají na střechách betonových domů. Situace je zoufalá i v evakuačních centrech. Propukají konflikty o jídlo a potřeby pro holé přežití. Místa, která zůstala na suchu, se bojí rabování. Vesničané brání svůj majetek a odmítají evakuaci. Indická armáda poslala 12 vrtulníků, které shazují do postižených vesnic potraviny a léky.
Monzuny vyhnaly z domovů přes 3 miliony lidí. Od července už v Jižní Asii zabily přes 1000 osob. Většina z nich zahynula v severoindickém státě Uttarpradéš. Mrtví jsou hlášeni i z Nepálu a Bangladéše. V Biháru počet mrtvých překročil 90. Voda zničila 230 tisíc domů a úrodu na sto tisíci hektarů půdy. Období monzunů trvá v Indii až do září, deště nemají ustat ani v příštích dnech.
Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů