Pátek, 26. dubna 2024

Zelený víkend: Bursík versus Kuchtová

Zelený víkend: Bursík versus Kuchtová

Na víkendovém sjezdu Strany zelených v Teplicích se o předsednické křeslo utkají ministr životního prostředí Martin Bursík a místopředsedkyně strany Dana Kuchtová. Sjezd, který kvůli vnitrostranickým sporům prosadil Bursík, bude také jednat o změnách stanov zelených.

Spory zelených

Konflikty uvnitř zelených se naplno otevřely začátkem loňského října po odstoupení tehdejší ministryně školství Dany Kuchtové kvůli problémům s evropskými fondy. Příznivci bývalé předsedkyně Jihočeských matek Kuchtové v této souvislosti Bursíkovi vyčítali, že se za svou ministryni dostatečně nepostavil. V první polovině letošního roku se rozhádal i poslanecký klub strany - v červnu dokonce poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková zvažovaly odchod z klubu.

Čím dál častější byl také nesoulad mezi postoji předsednictva strany, ve kterém má převahu Bursík, a republikové rady, v níž je převaha často na straně Bursíkových kritiků. Na pokračující spory reagoval Bursík tím, že začátkem letošního července na předsednictvu strany prosadil konání mimořádného sjezdu ještě před podzimními krajskými a senátními volbami.

O předsednictvu se rozhodne v sobotu

K volbě nového předsednictva by měli delegáti sjezdu přistoupit v sobotu dopoledne, pokud tedy navrhovaný program neodmítnou. Na hlasování je v programu vyčleněno také odpoledne.

Kandidáti na předsedu

Zelený víkend: Bursík versus Kuchtová

  • Martin Bursík (49) Předseda SZ, ministr životního prostředí a vicepremiér. Během své politické kariéry prošel Občanským fórem, Svobodnými demokraty a KDU-ČSL. Členem Strany zelených je od června 2004, předsedou strany se stal v září 2005. V červnu 2006 byl zvolen do Poslanecké sněmovny a v lednu 2007 byl jmenován ministrem životního prostředí a místopředsedou koaliční vlády ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, kterou vede předseda ODS Mirek Topolánek.

Zelený víkend: Bursík versus Kuchtová

  • Dana Kuchtová (47) První místopředsedkyně SZ.  Členkou zelených je od roku 2003 a v září 2004 byla zvolena první místopředsedkyní strany. Od října 2006 je zastupitelkou Českého Krumlova, od listopadu 2006 do února 2007 byla jeho místostarostkou.  V lednu 2007 byla jmenována ministryní školství, mládeže a tělovýchovy ve vládě premiéra Mirka Topolánka. V říjnu téhož roku na funkci rezignovala, což zdůvodnila tím, že kvůli politickému napětí kolem čerpání evropských fondů nemá prostor na řešení situace v resortu. V současné době vyučuje na Univerzitě J. A. Komenského v Praze.

Zelený víkend: Bursík versus Kuchtová

  • Jan Linhart (57) Pardubický zastupitel. Vystudoval elektrotechnickou fakultu ČVUT Praha (1986). V letech 2000 až 2003 byl vedoucím živnostenského úřadu v Pardubicích. Poté začal pracovat na živnostenský list jako realitní a finanční poradce. V roce 2006 se opět stal členem pardubického zastupitelstva. Do Strany zelených vstoupil v roce 1990, po čtyřech letech však vystoupil a stal se členem sociální demokracie. V roce 2003 se mezi zelené vrátil, byl předsedou krajské organizace.

Místopředsedové

  • O funkci místopředsedů se budou ucházet Ondřej Liška, poslankyně Kateřina Jacques, brněnský radní Martin Ander, pražský radní Petr Štěpánek, dosavadní členové předsednictva Zuzana Drhová, Martin Tichý, Dušan Lužný a šéf zahraniční sekce zelených Jiří Čáslavka. Až na místě kandidaturu zváží místopředseda republikové rady Matěj Stropnický.

Vedení strany by nemělo vést každodenní politiku

Zelený víkend: Bursík versus Kuchtová

V sobotu večer se sjezd začne zabývat novelou stanov. Bursík navrhuje 250 změn, klíčové přitom jsou ty, které se týkají postavení republikové rady. Chce, aby napříště širší vedení nemělo vlastní předsednictvo, ale vedl ho stranický šéf. Třicet pozměňovacích návrhů přinese na sjezd předsednictvo, další desítky až stovky návrhů připravují delegáti. Bursíkovi kritici varují, že debata o stanovách může celý sjezd zablokovat. Prostor pro diskusi je vyhrazen do nedělního poledne. Proto například jihočeští zelení navrhnou už v pátek, aby se sjezd tímto tématem nezabýval.

Co říkají průzkumy

Podle průzkumů agentzury Median by většina lidí chtěla v čele Strany zelených její místopředsedkyni Danu Kuchtovou, u voličů této strany má ale mírnou převahu současný šéf zelených Martin Bursík. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Median pro Českou televizi. Případné voliče zelených odrazuje podle průzkumu hlavně nedostatečný boj s korupcí. Necelé třetině respondentů vadí současné vedení strany, na třetím místě figuruje to, že zelení nedostatečně prosazují svou zdravotnickou a sociální politiku. Prakticky nejméně lidem vadí nedostatečný boj proti jaderné energetice, tento důvod uvedlo osm procent dotázaných. Dvaadvaceti procentům respondentů se nelíbí, že zelení nenaplnili svá slova o zlepšení politické kultury v zemi. Mezi dalšími důvody figurují nedostatečné prosazování zákazu jízd kamionů, ventilování interních problémů strany přes sdělovací prostředky a prosazování proevropské politiky

Zákaz kamionů v pátek hraje Bursíkovi do karet

Zelený víkend: Bursík versus Kuchtová

O Bursíkovém návrhu na celoroční zákaz jízdy kamionů v pátek odpoledne se vedly dlouhodobé spory, ve středu ho však vláda přijala. Topolánkův kabinet tak před víkendovým sjezdem zelených nepřímo podpořil Bursíka. Český premiér nicméně uvedl, že o zelené v koalici stojí, ať už bude v čele Bursík nebo Kuchtová.

Z politiky odejdou :

Zelený víkend: Bursík versus Kuchtová

  • Bursík a Liška, pokud by Dana Kuchtová zvítězila ve volbě předsedy SZ. Své setrvání by ale zvažoval kvůli nastávajícímu předsednictví země evropské sedmadvacítce. "Není možné být ve vládě a současně v opozici," konstatoval Bursík. Stejný postoj jako Bursík zaujal ministr školství Ondřej Liška

  • Jakoubková , pokud naopak Bursík obhájí svou pozici na funkci předsedy a nebude s Jakoubkovou komunikovat. Podle ní Bursík pužívá totalitní politiku k tomu, aby ve straně zísakl převahu. "Pokud neexistuje žádná možnost s Martinem Bursíkem komunikovat, tak pak nemá vůbec žádný význam, abych já v tom klubu byla," řekla Jakubková.

Kuchtová kritizuje Schwarzenberga. Prý nedělá politiku zelených

Zelený víkend: Bursík versus Kuchtová

Proti kritice z řad části zelených se dnes ohradil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který tuto stranu reprezentuje ve vládě. Za "veliký omyl" označil tvrzení první místopředsedkyně zelených Dany Kuchtové, že šéf české diplomacie v kabinetu nedělá politiku zelených. Uvedl, že přes odpor části ODS prosazuje schválení lisabonské smlouvy a podařilo se mu s Američany vyjednat zapojení plánovaného radaru protiraketové obrany USA v Česku do struktur NATO. Zmínil také aktivity svého úřadu na poli ochrany lidských práv. Proti kritice se ohradil na tiskové konferenci zelených ministrů, na které hovořili o svém působení v první polovině vládního mandátu.

Havel o zelených

Podle exprezidenta Václava Havla stojí nyní zelení na křižovatce a sjezd vnitrostranickou situaci vyjasní. "Když se dva nemohou dohodnout, tak nechť rozhoduje ten, kdo má větší podporu. A nebrat to fanaticky," prohlásil Havel, který je považován za spojence zelených. Někdejší československý a český prezident by uvítal, kdyby uvnitř strany zvítězily věcnost, odstup, nadhled a umění "občas se tomu všemu zasmát". Určitý fanatismus či posedlost jsou podle něj nebezpečím v zeleném hnutí i v jiných zemích. "Vnitřní napětí mezi ideálem býti alternativou a těmi konkrétními možnostmi, jak to zařídit, to napětí bude pořád. A budou třenice," řekl Havel.

http://www.e15.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů