Sobota, 27. dubna 2024

Zdravá města: Problémy stejné, řešení různá

Udržitelná energetika bude také tématem jubilejní 15. konference Národní sítě Zdravých měst ČR
Zdravá města: Problémy stejné, řešení různá
V ČR je letošní rok věnován energetice, a to prostřednictvím kampaně Společné téma "udržitelná energetika", kterou vyhlásila Rada vlády pro udržitelný rozvoj společně s Národní sítí Zdravých měst (NSZM). Kampaň má především zvýšit povědomí o problematice šetrné energetiky a nabídnout úspěšná řešení pro každou obec, město či region.

I když problémy s využíváním energií mají samosprávy velmi podobné, řešení musí hledat na základě individuálních potřeb a možností, což dokládají i města, která se do Společného tématu již zapojila.

Chrudim připravila na zářijový Evropský týden mobility vyhlášení soutěže pro mateřské, základní i střední školy o nejlepší projekt na téma "Chraňme klima Země". Nejlepší projekty radnice ocení a podpoří nejen město, ale i zastoupením Evropské komise v ČR a asociace Energie-Cités. "Žáci a studenti tak mohou svými uskutečněnými projekty skutečně přispět k ochraně klimatu," zdůrazňuje místostarosta Petr Řezníček. V Chrudimi ale šetří energii i na městském úřadě, kde pilotně zavádějí systém EMAS. "Důsledněji se zaměřujeme na vypínání světel, monitorů, tiskáren a dalších elektrospotřebičů. Za rok zjistíme, kolik nám tato opatření ušetřila peněz," dodává místostarosta.

Systémový přístup v rámci mezinárodního projektu Model, který se zabývá energetickým managementem na místní úrovni, zvolila i Kopřivnice. Jak zdůrazňuje její starosta Josef Jalůvka, "energetická úspornost se musí stát součástí každodenního uvažování v našem životě". Město nyní nejvíce trápí poměrně zvláštní problém - nedostatečný příkon energie ze strany ČEZ, způsobený technickými omezeními. "Proto je pro nás důležité zavést kvalitní energetický management. Slibujeme si od něho jednak zavedení moderních technologií na výrobu energie včetně alternativních zdrojů, jednak konkrétní opatření ke snížení energetické náročnosti u starých budov a zařízení," konstatuje starosta Jalůvka.

Hlinsko se soustřeďuje na všechny objekty budov ve vlastnictví města. Nedávný energetický audit totiž ukázal, že spotřeba energie město stojí neúměrné finanční prostředky. V současnosti se s využitím prostředků EU zatepluje fasáda a vyměňují okna v Základní škole v Resslově ulici. V minulosti se podařilo z rozpočtu města podobným způsobem zateplit budovu základní umělecké školy a do budoucna se chystají i další projekty. "Kvůli úsporám energie budeme rekonstruovat městský bazén, kde budou na ohřev vody instalovány solární panely, předpokládáme rovněž využití odpadního tepla z vody," popisuje plány radnice starostka města Magda Křivanová.

Sluneční energie a tepelná čerpadla se uplatní také při rozsáhlé rekonstrukci místní polikliniky nebo přestavbě učiliště na multifunkční kulturní zařízení, které by mělo být plně v souladu s principy udržitelné energetiky. "Jsme na kopci, kde je hodně sluníčka, proto chceme tento šetrný zdroj energie využívat co nejvíce," doplňuje starostka. V Hlinsku plánují také zpracovat generel veřejného osvětlení, s výhledem budoucího využití moderních úsporných technologií.

Kromě Hlinska a Kopřivnice se zapojily do projektu Model i Zdravé městské části Praha - Libuš a Písnice.

AUTOR: VLADIMÍR MIKEŠ
Kancelář NSZM


Udržitelná energetika - téma jubilejní 15. konference NSZM

Do osvětové kampaně pro města, obce a regiony se může zapojit každá obec, která má zájem více se dozvědět o aktuálních možnostech v oblasti šetrné a úsporné, neboli udržitelné energetiky a také chce v tomto směru podnikat konkrétní kroky. Zároveň mohou města měřit energetické ukazatele, které jim pomohou sledovat, jak se uplatněná opatření projevují v praxi i ve srovnání s jinými městy.

Udržitelná energetika bude také tématem jubilejní 15. konference Národní sítě Zdravých měst ČR, která se uskuteční 4. 12. 2008 v Praze.

Do Společného tématu "udržitelná energetika" se již zapojila Zdravá města Drahanská Vrchovina, Hlinsko, Hlučín, Hodonín, Chrudim, Kopřivnice, Letovice, Litoměřice, Prostějov, Přeštice a Zlaté Hory.

Více naleznete na www.nszm.cz
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů