Sobota, 27. dubna 2024

Prezidentova klimatická kampaň skončila fiaskem

Prezidentova klimatická kampaň skončila fiaskem

Dvouletá kampaň prezidenta Václava Klause u lidí vůbec nezabrala: pouhých 6 % českého veřejného mínění si myslí, že globální změny podnebí nejsou vážný problém, jak prezident tvrdí. Ukázal to nový průzkum Eurobarometr [1].

Domácí veřejné mínění považuje globální změny podnebí za třetí nejvážnější světový problém – vážnější než ekonomickou recesi, války a šíření jaderných zbraní. Lidé odmítají i další důležité body prezidentovy argumentace:

  • Pouhých 22 % veřejného mínění souhlasí s názorem, že se problém přehání.

 

  • Snižování emisí Češi s velkou převahou považují za ekonomický plus: podle 57 % bude mít kladný vliv na hospodářství, s čímž nesouhlasí pouhých 28 %.

 

Pouhá jedna padesátina veřejného mínění se domnívají, že EU příliš moc usiluje o pokles znečištění. Zároveň 71 % soudí, že česká vláda nedělá dost.

Plán Evropské komise, aby unie do konce příštího desetiletí zajišťovala pětinu energie z obnovitelných zdrojů – větrných a solárních elektráren, energetických plodin a podobně – podporuje 57 % Čechů. Pouze 13 % si myslí, že je příliš ambiciózní.

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

„Šestiprocentní podpora pro prezidentovu kampaň, to není zrovna výsledek hodný mága ovládajícího veřejné mínění, za kterého Klause ledaskdo považuje. Nejenže prezident Čechy nepřesvědčil, že se vědci mýlí a globální změny podnebí jsou fikce. Veřejné mínění je dokonce řadí mezi nejvážnější světové problémy. Také stojí za povšimnutí, že lidé vidí ve snižování exhalací ekonomický přínos a podporují evropský plán rapidního rozvoje zelené energetiky.“

Kontakt:

Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů