Pátek, 26. dubna 2024

Odtud se měla vést válka

Odtud se měla vést válka
V jeskyni Výpustek vás nečeká ani krápníková či ledová výzdoba, ani pestrobarevné odstíny hornin. Poznáte ale zajímavou historii přísně tajného vojenského objektu vybudovaného pro případ jaderného konfliktu. Včetně zachovaného technického zařízení.

Jeskyně Výpustek patří k nejvýznamnějším jeskynním systémům střední části Moravského krasu. U zrodu jeho dómů pospojovaných systémem chodeb stálo moře a následně Křtinský potok, který po tisíce let působil svojí činností na usazené vrstvy vápence.


Střídání armád

S historií jeskyně se můžeme seznámit ve vstupním prostoru, který byl lidem znám už před 17 tisíci lety. K vidění jsou úlomky kostí prehistorických zvířat, zejména jeskynních medvědů a lvů, nástroje z doby těžby fosfátových hlín nebo pozůstatky z doby působení wehrmachtu.

Teprve uplynulé století radikálně pozměnilo tvář celé lokality. V letech 1920 až 1932 pozoruhodnou archeologickou lokalitu nenapravitelně poškodila průmyslová těžba fosfátů, na druhou stranu tak došlo k rozšíření prostor jeskyně. Těžbu hnojiv nahradil roku 1938 sklad munice prvorepublikové armády, která zde údajně plánovala i zřízení skladu bojových otravných látek.

Československou armádu v době okupace nahradila armáda německá, která ve Výpustku vybudovala podzemní továrnu na letecké motory. Němci při opouštění jeskyně vyhodili část prostor do vzduchu a továrnu zapálili.

Na začátku šedesátých let se pro změnu nastěhovala Československá lidová armáda s utajovaným velitelským stanovištěm pro případ jaderného konfliktu a celé blízké okolí hermeticky uzavřela. Lokality se vzdala až v roce 2001. I s technickým vybavením ji převzala Správa jeskyní ČR, která ji v říjnu 2007 zpřístupnila veřejnosti.


Vlastní postel? Kdepak

Stojíme na začátku necelých 200 metrů dlouhého komplexu vestavěného do jeskyně, ve kterém se vojáci věnovali nejen svým přísně tajným činnostem, ale kde také jedli a odpočívali. Za pancéřovými dveřmi projdeme odmořovacím prostorem, mineme šatnu a chemická sociální zařízení.

Za těmi je "ložnice" v podobě dlouhé chodby s řadami paland oddělených od sebe i ostatních prostor pouze plentami. Jelikož se zde všechny činnosti prováděly na směny, neměl nikdo vlastní postel - vždy se o ni dělil s vojákem jiné směny.

Následuje štábní pracoviště s modelem nadzemního areálu, seznámíme se zde se zabezpečením a uvidíme, jak byly organizovány jednotlivé složky velícího pracoviště. Dále projdeme ošetřovnou, spojařskou dílnou s řadou historických přístrojů a prostou jídelnou. Odtud pokračujeme okolo stísněných odborných pracovišť (např. pozemních vojsk, spojařů, protiletadlové nebo protichemické jednotky) až do telefonní a dálnopisové ústředny.

Žádné zařízení tohoto typu se neobejde ani bez technologií, jako jsou vzduchotechnika nebo komora pro odstranění prachu zamořeného radiací.


Kde se našly kostry

Po průchodu velitelským stanovištěm konečně vejdeme do vlastního skalního masivu a monumentální Medvědí síně. Právě zde byly při těžbě nalezeny kostry jeskynních medvědů. Celá plocha je vybetonovaná z doby podzemní továrny, a tak krápníková výzdoba vzala dávno zasvé. Dnes tu čeká ukázka techniky, kterou se dopravovala vytěžená fosfátová hlína.

Do budoucna se zde možná dočkáme expozice Člověk a jeskyně, zároveň se počítá s rozšířením prohlídkové trasy o dosud nepřístupné části jeskyně. Za Císařskou síní si ještě prohlédneme zbytky německé kotelny a přes Heinzovu síň už zamíříme k východu.

AUTOR: Jiří Šír

Kamila Šírová-Motyčková

Informace

Jeskyně Výpustek se nachází 2 km od městyse Křtiny směrem na Adamov. Od Blanska se k ní dostanete po silnici přes obce Lažánky a Jedovnice. Jeskyně jsou otevřeny od začátku března do konce prosince vyjma vánočních svátků. Vstupné: dospělí 80 Kč, důchodci 60 Kč, děti, studenti, ZTP 40 Kč. Prohlídka trvá 60 min, teplota vzduchu se pohybuje stále mezi 7 - 8 °C.

Tel.: 516 439 111, e-mail: vypustek.rezervace@caves.cz, www.cavemk.cz
Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů