Čtvrtek, 28. března 2024

Firma chce u Vyškova ničit nebezpečný odpad

Firma chce u Vyškova ničit nebezpečný odpad

Pustiměř - Materiály, jež obsahují toxické látky, chce soukromý podnik čistit a dál prodávat. Vedení obce Pustiměře má k záměru několik výhrad.

Vytěžit co nejvíc z nebezpečných odpadů, které dnes zpravidla končí ve spalovnách. To je záměrem společnosti Technologie pro využívání odpadů, která plánuje postavit svoji pobočku na Vyškovsku, a to v areálu podniku Ekotermex.

Jejím cílem je vybudovat tam zařízení, které v podstatě vyčistí odpady od nebezpečných látek. Nekontaminované suroviny pak bude dál prodávat. „Nebezpečné látky může obsahovat například zemina. Potom, co projde naším zařízením, tam zbude jen zlomek škodlivin. Ty se zlikvidují ve spalovně a zůstane zcela čistý materiál,“ objasnil pracovník firmy Technologie pro využívání odpadů Rudolf Kaplánek.

Společnost ovšem nebude čistit jen zeminu, ale i další materiály obsahující nebezpečné látky, například kov. „Jakmile suroviny projdou celým procesem čistění, budeme je nabízet stavebníkům nebo hutím,“ doplnil Kaplánek.

Zařízení podniku by mělo vyrůst poblíž Pustiměře. Ačkoliv se vedení obce záměr podniku docela zamlouvá, má k němu jisté výhrady. „Většinou vane vítr od vyškovské spalovny směrem k naší obci. Obáváme se tedy zplodin, které z nového zařízení půjdou. Právě proto budeme trvat na tom, aby bylo monitorované, co vlastně uniká do ovzduší,“ vysvětlil pustiměřský starosta Miloš Nevřala.

Podle pracovnice firmy Ivany Korvasové ovšem žádné zplodiny do ovzduší nepůjdou. „Jde totiž o uzavřenou technologii, ne o spalování nebo jinou likvidaci. Budeme v podstatě destilovat těkavé látky, které dávají odpadům nebezpečné vlastnosti,“ objasnila Korvasová.

Aby nemohly při destilaci unikat nebezpečné plyny, budou prý proces jistit filtry s aktivním uhlím, které podle pracovníků firmy do sebe můžou bez problémů nasát škodliviny. „Je to stejné, jako když se filtrují jedy v plynových maskách. Výhodou je, že do spalovny jde potom jen desetina z dvaceti procent původního objemu odpadů,“ ujišťoval Kaplánek.

Ale tato tvrzení nejsou pro vedení obce Pustiměř moc přesvědčivá. „Budeme trvat na monitoringu, který by měla dělat nezávislá firma nebo úřad,“ řekl pustiměřský starosta.

Zařízení na čištění odpadů od nebezpečných látek je velké zhruba jako nákladní auto. Podle Kaplánka pracují v České republice už tři takové jednotky.

Po zahájení činnosti každého modulu hygienici, pracovníci odboru životního prostředí a specialisté na ovzduší zjišťují dopad na zdraví obyvatel.

Vyškovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů