Pátek, 26. dubna 2024

Pod ostravskými lagunami se začala čistit spodní voda

Pod ostravskými lagunami se začala čistit spodní voda

Likvidace takzvaných ostravských ropných lagun pokračuje. Jedna z největších ekologických zátěží v České republice prochází testovací těžbou a teď už začala pracovat i čistírna kontaminované vody. Odtěžení a spálení stovek tisíc tun zaplatí stát z výnosů privatizace. 

Na lince se do lagunové hmoty smíchané s vápnem přidává uhelná drť. Výsledkem je alternativní palivo, kterého budou stovky tisíc tun. "Dosavadní provoz zkušební výroby nevedl k zaznamenání zvýšených koncentrací škodlivin na sídlišti Fifejdy, kde je ten monitoring pozorován Státním zdravotním ústavem," říká Alena Orlíková z firmy Geosan, která likvidaci lagun zajišťuje.

Teď se čeká na integrované povolení celkové těžby, tedy na plný výkon. "Žádost jsme podali na Krajský úřad minulý týden. Očekáváme, že zhruba do půlroku by měl být tento proces ukončen," dodává Orlíková. Pak to bude vypadat tak, že lagunovou hmotu převezou železniční vagóny k jednotlivým odběratelům. Třeba do elektrárny nebo až do Polska. Tam se smísí s uhelným prachem a spálí.

Další změnou je, že definitivně padl nápad vyrábět tuto směs v Ostravě-Heřmanicích. Proti tomu se totiž ostře postavili místní obyvatelé.

Co už naopak existuje, je čistírna kontaminované podzemní vody. Voda se v ní vyčistí a vrátí zpátky pod zem. "V první polovině příštího roku bude technologie rozšířena, celkový přečišťovací výkon bude 18 litrů za sekundu," říká Dušan Konečný, který na čištění vod bude dohlížet. Celkem čistírnou protečou tři miliony kubíků vody.

Do roku 2010 musí zmizet z lagun téměř půl milionu tun ropných kalů, které se tady zadržovaly prakticky celé minulé století. Dalších deset let potrvá přeměna tohoto zničeného místa na důstojný lesopark. Stát za to zaplatí více než 2,5 miliardy korun.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů