Pátek, 26. dubna 2024

Výrobci techniky stále inovují

Vývoj jednoznačně směřuje k úsporným a komfortním zařízením, jak se s nimi můžeme setkávat pravidelně také na odborných veletrzích.
Výrobci techniky stále inovují
V oblasti vytápění a klimatizace dochází každoročně k prezentacím nových výrobků.
Například nedávno konaný For Arch 2008 přinesl celou řadu novinek. Za pozornost stojí elektrokotel pro nízkoenergetické domy společnosti Kopřiva Praha s.r.o. Dá se řídit termostaty, ekvitermní regulací či kaskádovým řadičem nebo jinou řídicí automatikou.

Také interiérový kotel na pelety firmy Krbex s.r.o. reaguje na požadavek energetických úspor. Má celkový nominální výkon 22,5 kW, účinnost 88 %, zásobník na pelety 45 kg, pokojový termostat a možnost výroby užitkové vody.

NOVÁ GENERACE TEPELNÝCH ČERPADEL

Samostatnou kapitolou na veletrhu For Arch 2008 byla tepelná čerpadla, u nichž je prokázána efektivnost z hlediska nižší energetické náročnosti. Proto například společnost Ekonomické stavby, která se zabývá výstavbou zděných rodinných domů v České republice a na Slovensku, nabízí TČ ve standardu vybavení objektů a z toho důvodu uzavřela partnerství již s druhým dodavatelem tepelných čerpadel - po společnosti IVT je to nyní Stiebel Eltron.

K novinkám lze zařadit například bojler s integrovaným TČ Acound TUV 250 pro úspornou přípravu teplé užitkové vody a zejména tepelné čerpadlo Thermia Diplomat Optimum G2.

Představuje nejvyšší řadu tepelných čerpadel, kterou uvádí na trh tuzemský distributor této švédské značky, společnost Climatec. Jde o novou generaci zařízení s vysokou účinností a s atraktivním designem, disponující patentovaným systémem přípravy teplé vody. Pomocí nové ohřívací technologie je k dispozici větší množství vody za kratší dobu (díky o 10 % vyšší účinnosti tepelného čerpadla) než u předchozího typu. Diplomat Optimum G2 totiž využívá k ohřívání vody nevyužité - zbytkové teplo. Doba opětovného dohřátí zásobníku teplé vody byla při nejvyšší spotřebě snížena o více než polovinu, navíc na přání zvýší teplotu v topném systému.

Součástí čerpadla je rovněž spirálový kompresor speciálně vyvinutý společností Thermia. Technické řešení s řízením otáček dokáže vyčíst topné požadavky daného domu a řídit vytápění ještě účinněji než kdykoliv předtím. Umí tak snížit náklady na vytápění domu o více než 75 procent oproti běžným způsobům vytápění.

Tepelné čerpadlo je k dispozici v celkem pěti výkonnostních verzích od 4,9 kW do 15,2 kW. Má zabudován rovněž elektrický topný článek se třemi různými výkonovými stupni (3, 6 a 9 kW) jako rezervní zdroj.

VYUŽITÍ SLUNEČNÍ ENERGIE

Solární systémy u nás nejsou novinkou. Zcela nový je však způsob, jak jejich možnosti využít. Oproti dřívějšku, kdy byly nabízeny samostatně, se nyní v případě individuální výstavby staly součástí systémového řešení střechy, které nabízejí na našem trhu někteří přední výrobci střešní krytiny. Například společnost Bramac uvádí, že se jí prodej solárních střešních systémů v roce 2007 zvýšil oproti roku předchozímu o 77 % a tento trend pokračuje i letos.

Střešní solární sestavu instaluje i společnost Tondach (pod názvem TONDACH SOLAR). Jejím základním prvkem je sluneční kolektor TS 300, jehož povrch tvoří bezpečnostní 4 mm silné sklo. Sluneční energie, která jím prochází, je zachycena vysoce účinnou selektivní konverzní vrstvou vytvořenou na hliníkové podložce. Z této absorpční plochy teplo přechází na měděnou trubičku o tvaru meandru a odtud dále do teplonosné kapaliny. Ohřátá kapalina pak cirkuluje mezi kolektorem a zásobníkem teplé vody, kde svoje teplo předává vodě.

Průměrná návratnost počáteční investice do kolektoru při dnešních cenách energií činí zhruba 10 až 15 let. Životnost soustavy je však nejméně 30 let, takže po zbylé roky lze získávat teplou vodu téměř zdarma. Celý systém je navíc zcela ekologický. Všechny materiály použité na jeho výrobu jsou recyklovatelné či v přírodě odbouratelné.

ENERGETICKY ÚSPORNÉ KOTLE

Plynové závěsné kondenzační kotle nové generace Cerapur tvoří jádro energeticky úsporného systému Junkers. Ten doplňuje nový program regulátorů a patentovaná solární optimalizace "Solar inside". Novou generaci kondenzačních kotlů nabízí ve třech variantách: CerapurComfort, CerapurSmart a CerapurAcu s integrovaným vrstveným zásobníkem o objemu 42 l.

Nový kotel upoutá již svým vzhledem. Atraktivní design se vyznačuje jasnými, klidnými liniemi a za provozu svítící modrou LED diodou na čelní straně. Se svým moderním zevnějškem působí stejně dobře ve sklepní dílně, v kuchyni nebo koupelně. Designu kotlů byla přizpůsobena rovněž nová série nepřímo ohřívaných zásobníků Junkers - po jejich instalaci tvoří kotel a zásobník jeden kompaktní celek.

Nový CerapurComfort je jedním z nejtišších přístrojů na trhu. Díky nové logice čerpadla pracuje velmi úsporně. Umožňuje to elektronická jednotka Bosch Heatronic 3. generace, která optimálně řídí cirkulační čerpadlo v kombinaci s regulací pracující na základě venkovní teploty. Cirkulační čerpadlo pro vytápění běží jen v případě skutečné potřeby. Kombinované spotřebiče Cerapur provází komfort přípravy teplé vody. Teplá voda je rychle k dispozici a její teplota je konstantní i při vysoké spotřebě. Všechny varianty se dodávají ve více výkonových řadách.

EKOLOGICKÉ ZPLYŇOVÁNÍ DŘEVA

Řada obyvatel se od vytápění zemním plynem vrací k pevným palivům a hledá další alternativní zdroje tepla. Ukazuje se, že nejúspornější variantou při volbě vhodného způsobu topení je pyrolýza - zplyňování dřeva, kterou využívají také kotle Dakon Damat Pyro G a KP Pyro pro dokonalé spalování dřevní hmoty a pelet.

Spalování dřeva zplyňováním zaručuje ekonomický a ekologický provoz, dosáhne se vyšší účinnosti vytápění, při kterém vzniká minimum popela. Chod zplyňovacího kotle lze do určité míry zautomatizovat a dostatečně velká přikládací komora těchto typů kotlů prodlouží bezobslužný chod.

Stacionární kotel Damat Pyro G slouží k vytápění rodinných domů, provozoven a podobných objektů. Kotlové těleso je vyrobeno z litiny o minimální tloušťce stěn 6 mm a je výrazně odolnější vůči dehtům a kyselinám vznikajícím při zplyňování. Otopný systém může být s otevřenou nebo uzavřenou tlakovou expanzní nádobou a nuceným oběhem otopné vody. Předností je kromě snadné obsluhy především vysoká účinnost (až 88 %), jednoduchá regulace primárního vzduchu a předehřev vzduchu pro spalování. Provoz lze řídit termostatem nebo programátorem vzduchu v rozsahu 50 - 100 % jmenovitého výkonu. Kotel má také zabudovanou chladicí smyčku zajišťující bezpečný odvod přebytečného tepla z kotle.

Vedle litinové řady Damat Pyro G jsou na trhu již delší dobu také ocelové teplovodní kotle pro pyrolytické spalování KP PYRO ze silnostěnného ocelového plechu ve výkonové řadě od 18 do 38 kW s jednoduchou regulací, snadnou údržbou i ovládáním. Jejich účinnost dosahuje až 85 %, velký přikládací prostor zaručuje dlouhodobý provoz, který lze řídit termostatem, nebo programátorem v rozsahu 30 až 100 procent. Také u těchto kotlů je součástí chladicí smyčka.

Domácnosti mají možnost při instalaci kotle Damat Pyro G žádat Státní fond životního prostředí o finanční podporu v rámci programu výměny starých kotlů za moderní vytápění obnovitelnými zdroji. SFŽP přijímá žádosti do 31. prosince 2008.

ÚČINNÉ KLIMATIZAČNÍ JEDNOTKY

Podle japonské společnosti pro průzkum trhu Fuji-Keizai Co., Ltd., bylo v roce 2006 prodáno po celém světě 62,97 milionu klimatizačních jednotek, přičemž z toho 19,5 procent neboli 12,28 milionu jednotek připadá na společnost LG Electronics. Loni se tato firma intenzivně věnovala inovacím ve všech oblastech, od prodeje přes výzkum a vývoj až po marketingové strategie.

Na největším mezinárodním veletrhu vytápěcí, ventilační a klimatizační techniky CLIMATIZACION ve španělském Madridu představila LG celkem 40 modelů klimatizačních jednotek. Mezi tyto modely patří Multi V Sync, technicky vyspělý a úsporný systém s režimem simultánního vytápění a chlazení, klimatizační jednotka ART COOL Gallery ve stylu obrazového rámu a rovněž vestavěná komerční klimatizační zařízení s nejtenčím designem na světě. Model Multi V Sync založený na exkluzivní technologii LG představuje systém rekuperace tepla, který umožňuje současný provoz v režimech chlazení a topení za použití jediné venkovní jednotky a splňuje potřeby jak z hlediska nákladů, tak z hlediska energetické účinnosti.


Moderní otopné stěny

Dřívější poněkud jednotvárnou produkci v oblasti radiátorů vystřídaly v současnosti moderní otopné stěny, které v interiérech velkou měrou přispívají k celkové harmonii obytného prostoru.

Otopné stěny KORATHERM nabízí firma KORADO ve třech základních provedeních. Provedení KORATHERM VERTIKAL a VERTIKAL M představují spojení moderního designu s efektivním sdílením tepla ve vytápěné místnosti. Otopné profily jsou uspořádané svisle, připojení na otopnou soustavu je boční, případně spodní.

Provedení KORATHERM HORIZONTAL a HORIZONTAL M jsou vhodná zejména pro vytápění prostor s velkými prosklenými plochami, jako jsou panoramatická okna, výkladní skříně nebo zimní zahrady. Otopné profily jsou uspořádané vodorovně a připojení je vždy spodní. Nejnovější model KORATHERM REFLEX poslouží jako praktický doplněk vstupních hal a předsíní, neboť jej tvoří vertikální otopná stěna doplněná zrcadlem. Připojení je pak boční.

Montáž všech typů otopných stěn KORATHERM je možná na stěnu, u vybraných provedení i přímo na podlahu interiéru.


Nejnovější model Koratherm Reflex

systém řízeného větrání

Jak zaručit obytným prostorám stálý přísun čerstvého vzduchu, aniž by se musela otevírat okna? Větrat a neztrácet přitom zbytečně teplo lze díky systému řízeného větrání Schiedel AERA, a to průběžně v závislosti na vlhkosti v místnostech. Řeší základní problém kvalitně tepelně izolovaných domů s nízkými tepelnými ztrátami, ve kterých ale díky jejich těsnosti nedochází k přirozené výměně vzduchu infiltrací. V těsných místnostech bez větracího systému se hromadí CO2, jehož vyšší koncentrace ovlivňuje vlhkost a působí negativně na lidské zdraví. Chytrý a jednoduchý řízený systém AERA je nenáročný na energie. Větrá tam, kde je to třeba, a tehdy, když je to třeba. V kuchyni při vaření, v koupelně anebo i tehdy, když je majitel mimo dům.

Schiedel Aera se instaluje do hrubé stavby, ale technicky to jde i do již obývaného objektu. Tvoří jej jedna svislá šachta pro odvod vzduchu a prvky pro přívod a odvod vzduchu. Prostor objektu, vybaveného systémem Schiedel AERA, je rozdělen na tři zóny. Zóna přiváděného vzduchu je v místnostech spojených s bydlením, jídlem, spánkem nebo v dětských pokojích. V prostorách, které jsou na vlhkost a pachy nejnáročnější (koupelna, WC, kuchyně), je zóna odváděného vzduchu. Spojovací zóna předchozí zóny v bytě propojuje (předsíň, chodba). Průtok vzduchu mezi zónami zajišťuje štěrbina pod dveřními křídly o výšce 8 až 10 mm. Ventilační jednotka o rozměrech 48 x 48 x 24 cm je umístěna buď v podstřešní místnosti, nebo ve sklepě. Více informací o systému AERA je na zákaznické lince 326 999 011 nebo na www.schiedel.cz.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů