Pátek, 26. dubna 2024

Unie dala zelenou spalování odpadů v elektrárnách

Unie dala zelenou spalování odpadů v elektrárnách

Ministři životního prostředí sedmadvacítky se na pondělním jednání shodli na nové směrnici o odpadech, která předpokládá jejich větší využití jako energetické suroviny. Prioritou členských států by však mělo být zamezení samotného vzniku odpadů.

„Nová směrnice propaguje odpad jako doplňkový energetický zdroj, čímž by měla přispět ke snížení jeho množství a omezení rizika úniku skleníkových plynů ze skládek,“ uvádí se ve výstupu z Rady ministrů životního prostředí. Při nakládání s odpady by se členské státy i místní samosprávy měly držet striktní posloupnosti kroků: za prvé je nutné se pokusit o redukci množství nově vznikajícího odpadu. Pokud už je vyprodukován měl by být znovu využit, recyklován nebo spálen za účelem výroby elektřiny. Až poslední možností zůstává jeho uložení na skládky.

V nové směrnici je poprvé energeticky účinné spalování odpadů definováno jako jejich opětovné využití. Od tohoto kroku si ministři životního prostředí slibují snížení spotřeby tradičních fosilních paliv a dalších nerostných surovin.

BusinessEurope, největší evropská organizace sdružující zaměstnavatele, přivítala, že Unie konečně vyjasnila pozici odpadů v evropské legislativě. Na druhou stranu vyjádřila politování nad tím, že se Unie neodhodlala k vytvoření společného evropského trhu s odpady.

Zdravotnické organizace se nicméně obávají, že zvýšené spalování odpadů bude mít negativní vliv na kvalitu životního prostředí – toxické zplodiny mohou poničit cenné ekosystémy a zamořit ovzduší. „Litujeme toho, že se v dalších letech navýší množství spalovaného odpadu, což bude pro Evropany znamenat zvýšené riziko,“ uvedla v červnu organizace Society of Doctors for the Environment.

Schválení nové směrnice přišlo po mnoha letech náročného vyjednávání mezi Radou a Evropským parlamentem, které začalo už v roce 2005. V tomto kompromisním návrhu se europoslanci museli vzdát zavedení jakýchkoliv závazných cílů pro redukci množství produkovaného odpadu na národní úrovni. Na místo toho budou muset členské státy vypracovat nejpozději do pěti let programy zaměřené na omezování produkce odpadů, které následně vyhodnotí Komise.

Poprvé v historii obsahuje směrnice závazné cíle týkající se podílu odpadů, který musí být recyklován. Do roku 2020 to bude 50% odpadů z domácností a 70% ze stavebních nebo demoličních činností. Ekologické organizace závazné podíly sice oceňují jako krok vpřed, nicméně litují, že jsou příliš nízké a navíc se netýkají zdaleka všech skupin odpadů.

Zdroj: http://www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů