Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ProLogis získal ocenění European Green Award za své projekty trvale udržitelného rozvoje a nejlepší ekologickou agendu. Ocenění společnosti udělil Property Week, jeden z předních realitních časopisů.

Společnost DPD podporuje projekt Recyklománie, který uvedla společnost Asekol za účelem zpětného odběru použitých elektrozařízení a posílení vědomí spoluodpovědnosti spotřebitelů za nakládání s použitými elektrozařízeními. "V celé síti DPD byla odstartována kampaň, jejímž cílem je vyvolat nové způsoby myšlení. Emise ze silniční dopravy mohou být až osmkrát nižší než emise produkované leteckou dopravou. Pro 70 % přepravovaného zboží na evropském kontinentu není rozhodující způsob přepravy. Proč tedy volit přepravu leteckou, která je nejméně ekologická? Náš slogan Z letadel zpět na silnici vybízí k ekologicky šetrnému chování," komentuje ekologické myšlení v DPD, Daniel Mareš, ředitel DPD pro střední Evropu.

Budějovický Budvar vyměnil v minulých dnech dva plniče piva. "Naše nové plniče představují špičku v oboru. Kromě vyššího výkonu zlepšují trvanlivost piva, mají úspornější provoz a díky snížené spotřebě kysličníku uhličitého i lepší ekologické parametry," říká Ing. Josef Tolar, sládek pivovaru. Nové plniče jsou asi o 20 % výkonnější a jejich kapacita je 40 tis. lahví za hodinu. Splňují nejpřísnější hygienické požadavky a mají i nižší ztrátu produktu během plnění a nižší spotřebu CO2. Jejich dodavatelem je německá firma KHS Dortmund.

Součástí výsledků práce tzv. Pačesovy komise, která zhodnotila možnosti vývoje energetiky v našem státě, je i odhad potenciálu obnovitelných zdrojů. Z obnovitelných zdrojů energie by v ČR bylo možno vyrobit 50 TWh elektřiny, což je v přepočtu výroba 3 temelínských elektráren. Největší očekávání se vkládají do biomasy, zatímco potenciál výroby elektřiny z větru je v ČR okolo 6 TWh.

V nizozemském městě Almere vzdáleném 20 km od Amsterdamu bylo otevřeno první centrum práce na dálku, takzvané Smart Work Center (SWC). Jednotlivcům i skupinám z okolí poskytuje pracovní místa vybavená informačními a komunikačními technologiemi a další zázemí, které jim umožňuje plnohodnotně pracovat na dálku bez nutnosti cestovat do zaměstnání. Město Amsterdam zvažuje jeho využití i v dalších lokalitách v blízkém okolí města. Cílem konceptu je zlepšování životního stylu obyvatel, zvyšování produktivity práce, podpora podnikatelského ducha, úspora cestovních nákladů a snižování emisí skleníkových plynů. Jedním z prvních zákazníků centra jsou zaměstnanci firem IBM, HP a města Amsterdam zaměstnávajícího více než 25 tis. lidí.

Společnost 3M se připojila k iniciativě Clinton Climate Initiative (CCI), jejímž cílem je dosáhnutí globálního snížení emisí oxidu uhličitého (CO2). Firma 3M do programu přispěje vývojem cenově dostupných okenních fólií, které pomohou snížit spotřebu energie v budovách. Podle smlouvy mezi 3M a CCI zajistí společnost 3M dodávky energeticky úsporné fólie do čtyřiceti největších měst světa (C40), přičemž městům poskytne množstevní slevu. To by mělo přispět jak k uspoření energií, tak ke snížení emisí CO2. V rámci iniciativy CCI poskytne 3M pět typů okenních fólií ze své nabídky. Všechny velice účinně brání průniku tepla sklem okna, což přináší nižší nároky na klimatizaci a celkovou úsporu energie v letních měsících nebo v oblasti s teplým klimatem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů