Pátek, 26. dubna 2024

Ministr životního prostředí Martin Bursík včera v Bruselu v průběhu jednání Rady EU pro životní prostředí řekl novinářům:

Ministr životního prostředí Martin Bursík včera v Bruselu v průběhu jednání Rady EU pro životní prostředí řekl novinářům:

"ČR plně podporuje aktivity francouzského předsednictví o dosažení dohody o klimaticko-energetickém balíčku ještě v letošním roce, tedy na Evropské radě, která se koná příští týden. Na dnešním jednání jsem cítil jednoznačnou vůli všech členských zemí o to, aby k takové dohodě došlo. Klimaticko-energetický balíček je zásadní motivací pro obrat evropského hospodářství k nízkouhlíkové ekonomice a tím pádem vyšší konkurenceschopnosti. V tom je balíček příležitostí v současné finanční a ekonomick krizi, neboť může přinést statisíce nových pracovních míst, například v sektoru obnovitelných zdrojů energie.
Dohoda na klimaticko-energetickém balíčku je nutnost, je zásadní pro to, aby si Evropa v globálních klimatických jednání, která probíhají aktuálně v Poznani a tím spíše příští rok v Kodani, udržela svoji vůdčí a silnou pozici. Jednotnost Evropy její pozici jednoznačně posiluje.
Žádná členská země nezpochybňuje závazky k ochraně klimatu, které přijala v březnu 2007 Evropská rada, naopak všchni mluví redukci skleníkových plynů k roku 2020 nikoli o 20 %, ale o 30 %, protože už počítáme s tím, že máme Spojené státy americké na palubě.
Klima zůstává zásadní prioritou českého předsednictví, které začíná přesně za čtyři týdny. Povedeme jménem EU jednání s klíčovými globálními partnery v čele s USA, ale také s Brazílií, Indií Čínou a dalšími zeměmi, včetně rozvojových. Na ta nejdůležitější jednání budeme, jak jsme se domluvili, jedit společně se švédským ministrem životního prostředí Andreasem Carlgrenem a komisařem Dimasem, aby bylo zřejmé, že Evropa je jednotná, že není rozdíl mezi Evropou "starou" a "novou".

Rada přijala také jasné závěry k produkci a spotřebě rtuti. Velice to vítáme, protože to je zásadní pro únorové zasedání řídící rady Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) v Nairobi, kde povedeme evropskou delegaci se jednoznačnou vůlí dosáhnut světové dohody na právně závazných pravidlech využívání a skladování rtuti směrem k postupnému omezení jejího užívání. My už dnes ostatně vedeme jednání s partnery jako jsou USA, Čína či Indie o tom, jak v únoru v Nairobi této dohody dosáhnout.

Důležitou součástí práce českého předsednictví bude novela směrnice o integrované prevenci znečištění (IPPC). To bude velmi těžký úkol, protože postoje členských států se zatím dosti liší. Naší ambicí je dosáhnou toho, aby červnová Rada EU pro životní prostředí došla k jasné politické dohodě, se kterou poté tuto agendu předáme následujícím švédskému předsednictví.


Tématem českého předsednictví bude i akční plán udržitelné spotřeby a výroby, který považuji za velmi důležitý. Týká se takových témat, jako je ekoznačení či energetické štítkování, tedy pomoc pro spotřebitele v jejich orientaci na trhu. Chceme, aby se co nejvíce rozšířil počet evropských zákazníků, kteří si chtějí a mohou vybírat co nejvíce výrobků s označením "eko", "bio" a podobně."

Audiovideozáznam tiskové konference, které se účastnil ministr Bursík spolu s ministrem životního prostředí předsednické Francie Jean-Louis Borlooem a komisařem pro životní prostředí Stavrosem Dimasem  můžete zhlédnout zde - http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?page=1&date=12/04/2008&institution=0#74711

Mgr. Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí
Vršovická 65, 100 10 Praha 10
tel.: 267 122 040
mob.: 724 175 927
fax: 267 311 496
e-mail: jakub.kaspar@mzp.cz
skype: kubaskaspar
http://www.mzp.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů