Pátek, 26. dubna 2024

Na Ostravsku, Karvinsku a Třinecku přetrvává špatná kvalita ovzduší

Na Ostravsku, Karvinsku a Třinecku přetrvává špatná kvalita ovzduší

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - Již od víkendu přetrvává zhoršená kvalita ovzduší v oblasti Ostravska, Karvinska a Třinecka.  Nejhorší situace je v Ostravě a na Karvinsku, kde jsou limity pro výskyt polétavého prachu v ovzduší překročeny již více než pětinásobně.


Denní limit pro polétavý prach je 50 mikrogramů prachu na metr krychlový, v Ostravě Přívoze bylo dnes ráno naměřeno 211 mikrogramů, ve Věřňovicích na Karvinsku dokonce 270 mikrogramů.

„Žádáme spoluobčany, kteří žijí a podnikají v této lokalitě, aby v těchto dnech svým jednáním minimalizovali množství vypouštěných škodlivin do ovzduší. Provozovatelé velkých zdrojů mohou ke zlepšení stávající situace přispět tím, že optimalizují výrobu za účelem minimalizace vypouštění znečišťujících látek do ovzduší. Občané by měli být více ohleduplní ke svému okolí a zejména v těchto dnech využívat ekologická paliva ve svých domácích topeništích a při cestách přednostně využívat služeb městské hromadné dopravy,“ uvedla k situaci mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.

Hygienici lidem doporučují omezit pobyt venku. Zvýšené koncentrace znečišťujících látek v ovzduší nemusí přímo vyvolat onemocnění, ale často mají za následek zhoršení nemocí, především nemocí dýchacích cest a srdečně cévních. Snižují odolnost organismu, který pak snadněji podlehne virovým či bakteriálním infekcím.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů