Sobota, 27. dubna 2024

Opočno zmodernizuje za 65 milionů čistírnu odpadních vod

Opočno zmodernizuje za 65 milionů čistírnu odpadních vod

OPOČNO - Radnice v Opočně na Rychnovsku zmodernizuje za 65 milionů korun čistírnu odpadních vod. Město získalo na akci dotaci z Evropských fondů ve výši 50 milionů.


Dalších 15 milionů uvolní radnice z vlastního rozpočtu. Podle Jelínka tato investice cenu vodného a stočného v dalších letech dramaticky nezvýší. "Rekonstrukce je nutná, aby čistírna splnila evropské normy na čištění odpadních vod, které začnou platit od 1. ledna 2011," řekl opočenský starosta Štěpán Jelínek (US). Současná čistírna odpadních vod by totiž za několik let nesplňovala předepsané normy, proto v příštím roce začne její modernizace, která by měla být hotová v roce 2010.

Na čistírnu odpadních vod jsou napojeny zhruba tři tisícovky obyvatel Opočna, kromě nich také lidé z Dobříkovce a z Čánky. Město počítá s napojením dalších obcí na čistírnu odpadních vod. "Kapacita čistírny to umožňuje. Bude záležet, zda se podaří získat peníze na vybudování připojení," řekl Jelínek.

Kromě Opočna letos zahájila rekonstrukci čistírny odpadních vod za 140 milionů také hradecká radnice. Například Olešnice v Orlických horách na Rychnovsku podobně jako další obce započala s výstavbou nové čistírny a kanalizace, na což získala v létě 20 milionů korun.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů