Pátek, 29. března 2024

Kolínská elektrárna plánuje skládku uhlí zakrytovat do roku 2010

Kolínská elektrárna plánuje skládku uhlí zakrytovat do roku 2010

Kolín - V současné chvíli žádáme o změnu integrovaného povolení. Jde o jiný způsob zakrytování skládky. Chceme, aby to byla stavba i s bočními stěnami, předesílá náměstek ředitele Jaroslav Rezek s tím, že zároveň hodlá elektrárna používat více druhů uhlí a rozšířenou plejádu biomasy.

Od Nového roku změnila Elektrárna Kolín název na Dalkia Kolín. Důvodem je zápis rozhodnutí jediného akcionáře – společnosti Dalkia ČR - do obchodního rejstříku. Členem skupiny Dalkia je kolínská elektrárna od ledna 2007.

Místopředseda představenstva a ředitel Dalkie Kolín Rostislav Krempaský mimo jiné ujistil, že toto rozhodnutí neznamená jen změnu v obchodním názvu, ale především další prohlubování fungování společnosti směrem k ochraně a zlepšování životního prostředí.

V tomto směru je elektrárna pod drobnohledem veřejnosti zejména co do ochranné zdi u skládky uhlí a zakrytování skládky. Zeď se příliš nesetkala s nadšením občanů, do celé věci vstoupil městský odbor životního prostředí, věc řeší i inspekce životního prostředí. Vlastník dosáhl na určitou kvalitu uhlí a zažádal o změnu užívání paliva, čímž vznikla diskuze, zda je vhodné či nevhodné pro podmínky elektrárny. Opět přišly ke slovu orgány činné v ochraně životního prostředí.

„Otázky ze strany města Kolína byly, zda bude toto snažení přeneseno do zatížení životního prostředí,“ naznačil starosta Jiří Buřič s tím, že radní chtějí být pravidelně informováni o vývoji situace a záměrech vlastníků, protože přece jen historicky docházelo k obtěžování lidí bydlících v okolí prašností ze skládky uhlí.

„Jak náš odbor sleduje, vypouštění škodlivin do ovzduší, je v normách, v Kolíně dokonce zpřísněných,“ uvedl starosta.

Elektrárna nyní řeší skládkování a obsah síry v novém uhlí. Prašnost by se měla vyřešit krytou skládkou, což bude ovšem pro elektrárnu znamenat změnu postupů při zásobování palivem, protože zásoba se sníží na polovinu ze současných 8000 tun.

„V současné chvíli žádáme o změnu integrovaného povolení. Jde o jiný způsob zakrytování skládky. Chceme, aby to byla stavba i s bočními stěnami,“ předesílá náměstek ředitele Jaroslav Rezek s tím, že zároveň hodlá elektrárna používat více druhů uhlí a rozšířenou plejádu biomasy, samozřejmě při dodržení platných emisních limitů. „Zakrytování skládky by mělo být hotové do konce roku 2010,“ dodal.

Zdroj:Kolínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů