Pátek, 10. května 2024

Ptákem roku se stal skorec vodní

Ptákem roku se stal skorec vodní
Skorec vodní
Skorec vodní

Praha - Ptákem letošního roku se stal skorec vodní, neboli vodní kos. Ti, kdo by ho rádi spatřili, se budou muset vydat k bystrým horským říčkám a potokům. Vítěze soutěže vyhlásila tradičně Česká společnost ornitologická (ČSO).

Opeřence velikosti kosa, který na první pohled zaujme bílou náprsenkou a na druhý pohled ukáže, že se umí pohybovat pod vodou, představí společnost ve čtvrtek na tiskové konferenci v Národním muzeu. "Přítomni budou také britští experti, kteří přijeli do Prahy na seminář o celoevropském monitorování ptactva," řekl ředitel ČSO Lukáš Viktora. Monitorování ptactva Evropy, které koordinují Češi, pomáhá při ochraně přírody.

Až na svítivě bílou náprsenku hnědočerný skorec je ohrožen znečišťováním vodních toků, regulací potoků a jinými melioračními úpravami.

Skorec je jediným zástupcem řádu pěvců, který si hledá potravu pod vodní hladinou. Živí se larvami vodního hmyzu, drobnými korýši, plži a malými rybkami, které najde na kamenitých a štěrkovitých dnech potoků. Většinou se potápí v místech, kde voda není hlubší než metr. Pod vodou zůstává až půl minuty. Zahlédnout ho lze často, jak poskakuje na balvanech v říčních korytech a jak se brodí mělčinami.

Hnízda ve tvaru koule s postranním oválným otvorem pro vlet si skorci budují nejraději na zalesněných březích potoků. Hnízdit začínají brzy na jaře. Na zmeliorovaných potocích nenacházejí příliš vhodné možnosti k hnízdění, proto jim ochránci přírody pomáhají vyvěšováním polobudek na vhodná temná místa. Někdy si skorci upevňují hnízda i na spodní konstrukce mostů nad řekami a potoky.

Skorci jsou stálí, krátkodobě se toulají jen v případě, že hladina jejich domovského potoka zamrzne.

Loni vyhlásili ornitologové ptákem roku racka chechtavého. Kampaň organizuje Česká společnost ornitologická od roku 1992. Postupně tak ornitologové zpopularizovali například skřivana, rorýse či orla.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů