Čtvrtek, 28. března 2024

Základem správného nakládání s odpady jsou děti

Základem správného nakládání s odpady jsou děti

Český Krumlov - Českokrumlovské Ekocentrum Šípek se snaží předškoláky přesvědčit, že Země není popelnice.

Náročná kampaň českokrumlovského Ekocentra Šípek mířená na českokrumlovské školy zvaná Nápady, jak na odpady začíná přinášet první ovoce. Lepší přístup k třídění odpadů a celkově odpadovému hospodářství sleduje na Základní škole Linecká její ředitel Karel Dvořák.

„Má to bezesporu efekt. Děti mají velké plány, jak co kolem odpadů dělat. Jejich nápady jsou opravdu zajímavé,“ pochvaloval si Dvořák.

Projekt, který by měl zlepšit situaci kolem odpadů ve školách i v jejich blízkosti, běží od letošního školního roku.

„Děti mají kampaň jako součást vyučování, je to tak jednodušší. Učitel by se totiž s dětmi musel scházet ve svém volnu, na což většina pedagogů nemá čas. Žáci i učitelé si tak vyzkouší praktické vyučování,“ řekla vedoucí Šípku Kateřina Střelcová.

S dospělými je to horší
Otázkou je, zda by se nějaká podobná kampaň dala zaměřit i na rodiče. Dokážou se dospělí naučit pracovat s odpady? Cesta vede podle Střelcové opět přes jejich děti. „Na děti je jednodušší působit pomocí hry. Pro efektivitu je ale nutné s nimi pracovat od začátku.“ S jejími slovy souhlasí i Dvořák: „Žáci jsou v tom směru ve škole vychovávané, takže to pak přenesou i do domácnosti. A na členy rodiny tlačí, aby doma třídili. Rodiče sice kolikrát mávnou rukou, ale to semínko pochybnosti je tam již zaseté.“

Šípek se snaží ke správnému nakládání s odpady vést děti již od předškolního věku.

„Nabízíme výukový program Země není popelnice už mateřským školám. Učíme tam nejmenší děti úplné základy - jak třídit, proč třídit a jaké to má dopady na životní prostředí. Odmalička je potřeba je naučit na tento zvyk a postupně jim přidávat další důvody, proč má třídění smysl. Pro děti je důležité, aby třídily odpad automaticky.“ vysvětlila Střelcová.

O správnou motivaci ke třídění se samozřejmě nestará pouze Ekocentrum Šípek. Snaha se nedá upřít ani Jihočeskému kraji. K zajímavým akcím, do kterých se minulý rok v regionu pustil, byla například letní kampaň v lipenském centru Modřín, která skončila stavbou voru z 252 plastových lahví.

„My doma třídíme, na což táta dohlíží. Na papír máme zvláštní koš a flašky dáváme do tašek,“ řekla tehdy účastnice akce Kristýnka Janečková z Nového Jičína.

Děti jsou jednoduše základ, na kterém se musí pracovat. „Když uděláme na českokrumlovském náměstí stánek, tak lidé projdou, aniž by si něčeho všimli. Pokud tam bude něco pro děti, kolemjdoucí se zapojí. Popravdě si neumím moc představit, že by stánek s odpadovou problematikou oslovil dospělé,“ míní Střelcová. „Problém je, že jsou lidé kolem této tématiky bombardovaní ze všech stran, proto se tím již cítí přehlceni. Teoreticky jako by již všechno slyšeli a věděli, jenomže tomu tak není. Ale naučit se to lidé určitě dokážou,“ dodala.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů