Čtvrtek, 28. března 2024

Dostavět čistírnu odpadních vod v termínu Dvůr Králové nestihne

Dostavět čistírnu odpadních vod v termínu Dvůr Králové nestihne

Dvůr Králové nad Labem - Některá města a obce už vědí s téměř stoprocentní jistotou, že nesplní jeden ze slibů, který dalo Česko Evropské unii. Tedy závazek, že obce s víc než dvěma tisíci obyvateli, budou mít do roku 2010 vyhovující kanalizace a čističky odpadních vod. Problémem se v Hradci Králové zabýval i Svaz měst a obcí, který bude nyní usilovat o to, aby česká vláda vyjednala s Evropskou komisí změnu podmínek.

Vybudovat nebo rekonstruovat čistírnu odpadních vod nebo pouze jen dostavět kanalizaci je podle ministerstva zemědělství nutné na více než šesti stech místech, přičemž Svaz měst a obcí České republiky odhaduje, že by termín, kterým je konec roku 2010 nemuselo stihnout až 60 radnic, které by potom čekaly peněžité sankce. Plán, který ministerstvo připravilo, však ještě musí projednat vláda. Teprve potom, pokud ho schválí, bude následovat jednání s Evropskou komisí. Tu by česká strana měla přesvědčit o tom, že na zlepšení situace pracuje a že k dokončení projektu je třeba o něco více času.

Jedním z měst, které očekává problémy je Dvůr Králové nad Labem. Jak řekl tamní místostarosta Vasil Biben, rok 2010 je pro jeho radnici naprosto nereálný. Odpadní vody z královédvorských domácností dosud putují do čistírny, která patří soukromé společnosti. Vztahy mezi městem a firmou však podle Vasila Bibena nejsou ideální a dohoda o modernizaci zařízení nemožná. Problém chce radnice řešit čistírnou novou, do roku 2010 ji však postavit nestihne. "Pokud by vše pokračovalo a navazovalo na sebe, mohli bychom zahájit výstavbu čistírny vod do tří let," prohlásil Vasil Biben.

Pokud však radnice nedodrží stanovený termín rok 2010 a český závazek zůstane v platnosti, městu hrozí pokuta až milion korun. "Při ukládání pokuty budeme posuzovat v jaké fázi má obec čističku vystavěnou a od toho se bude odvíjet i výše pokuty," potvrdila mluvčí České inspekce životního prostředí Ivana Awwadová. Svaz měst a obcí nyní usiluje o to, aby česká vláda vyjednala s Evropskou komisí změnu podmínek. Podle europoslance a předsedy Svazu měst a obcí ČR Oldřicha Vlasáka (ODS) to není nemožné: "Protože Česká republika má velmi tvrdé podmínky a okolní státy zdaleka tak krátký termín nemají, například Polsko do roku 2015, prostor tam určitě je."

Ministerstvo zemědělství společně s ministerstvem životního prostředí už podklady pro nové vyjednávání s Evropskou komisí připravilo.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů