Středa, 24. dubna 2024

Kosmický odpad ohrožuje fungování civilizace

Kosmický odpad ohrožuje fungování civilizace

- Poprvé v dějinách kosmonautiky se srazily na orbitě dvě družice

- Mezinárodní vesmírná stanice, ani let raketoplánu Discovery by neměly být ohroženy

Již desetiletí varují astronomové a kosmonauti před rizikem tzv. kosmického odpadu. Včera se jejich varování naplnila. Americká telekomunikační družice systému Iridium se srazila s vyřazenou ruskou vojenskou družicí. Po srážce dvou půltunových přístrojů zůstalo na oběžné dráze mračno trosek, ohrožující další družice.

Nehoda také upozornila na zranitelnost satelitů, bez nichž už si fungování moderní civilizace málokdo dokáže představit.

Podle NASA se družice systému Iridium o váze 560 kilogramů srazila ve vysoké rychlosti s ruskou vyřazenou družicí, vážící 950 kg ve výšce 780 kilometrů nad územím Sibiře. Jde o první srážku dvou družic v dějinách kosmonautiky. NASA uvádí pouze čtyři dosud zaznamenané srážky lidmi vyrobených objektů na oběžné dráze kolem Země. Vždy ale šlo pouze o odhozené součásti nebo stupně nosných raket, případně malých satelitů, a tyto srážky se považovaly za zanedbatelné.

Po srážce se vytvořila dvě oblaka úlomků - čítající stovky různě velkých kusů. Oblast srážky bude podle BBC nepřehledná ještě několik týdnů. "Zatím se určitě počítají na desítky. Ale řekl bych, že nakonec jich napočítáme stovky," řekl zástupce NASA Mark Matney.

Úlomky zničených satelitů se nacházejí v dráze družicového systému Iridium, řekl ČTK český astronom Luboš Perek. "Trosky družic se nedají odstranit. Jediná možnost, jak se jim vyhnout, je upravit dráhy satelitů, kterým by s nimi mohla hrozit srážka," řekl ČTK. Pravděpodobnost další srážky bude třeba ještě určit. "Světové instituce se nyní zaměří na pozorování úlomků a počítání jejich drah," dodal Perek.

Otázkou podle něj zůstává, zda satelity systému Iridium mají dostatek energie na případné úhybné manévry před troskami v jejich dráze. Sama společnost oznámila, že do měsíce by měl být její systém znovu plně funkční.

ISS v ohrožení?

Podle BBC vědci z NASA doufají, že většina úlomků nakonec shoří v zemské atmosféře, při poklesu by ovšem mohly poškodit další vesmírná zařízení, včetně Mezinárodní vesmírné stanice.

Podle interní zprávy NASA, citované deníkem Washington Post, riziko srážky s vesmírnou stanicí "vzrostlo, ale stále je v přijatelných mezích". Ohrožen by neměl být ani další let raketoplánu Discovery, naplánovaný na konec měsíce.

Rizikový odpad

Srážka znovu upozornila na problém tzv. kosmického odpadu, který ohrožuje bezpečný provoz kosmických přístrojů. Podle experta Evropské kosmické agentury na vesmírný odpad Waltera Fluryho bylo v roce 2003 katalogizováno deset tisíc kusů odpadu. 44 procent byly malé úlomky, 22 procent nefunkční přístroje podobné havarované ruské družici, sedm procent kusy nosných raket, třináct procent dalších objektů a jen sedm procent aparátů, které stále fungují. Mnohem horší je ale více než 50 000 nezkatalogizovaných objektů, větších než centimetr.

Přitom podle BBC milimetrový kousek železa má stejný účinek jako náboj z pušky, kousek velikosti oříšku dokáže prorazit stěny vesmírné stanice. A v případě zasažení kritických míst, jako je palubní počítač, by byly následky fatální. Úlomek o velikosti tenisového míčku má podle BBC účinky jako 25 náloží s dynamitem.

V této souvislosti odborníci upozorňují na značnou závislost dnešní civilizace na kosmických přístrojích. Pomocí signálů z družic telefonujeme, přijímáme televizní signál, používáme navigaci GPS nebo předpovídáme počasí.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů