Pátek, 26. dubna 2024

Zelená má zelenou

Ekologie proniká i do světa počítačů. O stroje s menším dopadem na životní prostředí je zájem.
Zelená má zelenou
Green IT. Sousloví, se kterým se budeme v budoucnu setkávat častěji. Jde o výpočetní techniku, jejíž výroba a používání se dá označit za ekologické.
Počítače, notebooky i třeba servery v zelené výrobní linii má dnes už téměř každá velká počítačová značka.
Některé si dokonce na "zeleném" přístupu postavily rovnou celý marketing.
"Jsme jedním z prvních výrobců nabízejících kompletní portfolio ekologických IT produktů a zároveň průkopníkem využívání technologií a procesů šetrných k životnímu prostředí v rámci celého životního cyklu výrobků," říká mluvčí české pobočky FujitsuSiemens Computers Marek Němec.
Firma má dokonce vlastní logo Green IT, které umisťuje na své produkty společně s vlastní certifikací tří hvězdiček. Konečně, dá se o ní říci, že je v tomto směru vlajkovou lodí. "Zelených" je totiž třiatřicet procent jejích výrobků.
Nejvyšší počet hvězdiček získá například jen takový počítač, který je vyroben z materiálů bez halogenů, je opatřen návodem k použití vytištěným na papíře, k jehož bělení nebyl použit chlór, musí jít o počítač, který dokáže rozebrat jediná osoba, a to pomocí běžně dostupných nástrojů, a jehož všechny plastové díly s hmotností nad pětadvacet gramů jsou náležitě označeny, aby je bylo možné snáze identifikovat při recyklaci.

Dobře vyrobit i prodat
Co všechno se vlastně skrývá pod pojmem Green IT? Jde o výpočetní techniku, jejíž používání méně zatěžuje životní prostředí - zejména sníženou spotřebou elektrické energie. Dalším krokem je samotná výroba, která probíhá ekologickým způsobem a z recyklovatelných materiálů.
V Česku zatím o takové počítače není příliš velký zájem ve srovnání se světem. "Zejména v západní Evropě a ve Spojených státech jsou zákazníky stále více vyžadovány počítače, které zatěžují životní prostředí výrazně méně než jejich předchozí generace. V Česku je však tento tlak ze strany zákazníků relativně slabý," řekl Ekonomu manažer výrobce počítačů Acer pro ČR Tomáš Čech. Důvodem je prý zejména cena.
"Použití ekologických materiálů a procesů znamená vyšší materiálové nebo výrobní náklady a tady většinou volí zákazníci levnější řešení. Jsme ale přesvědčeni, že preference trhu se budou měnit a sami zákazníci budou čím dál tím více ekologické produkty vyžadovat," věří Čech.
Vyšší pořizovací náklady na ekologické počítače se totiž v dlouhodobějším horizontu vracejí. V konečném důsledku se může ušetřit i čtyřikrát.
Generální ředitel Hewlett-Packardu Jan Kameníček vypočítává, kde všude lze ušetřit: za vlastní napájení, za úsporu prostoru v počítačových sálech díky vyšší integraci techniky, tím pádem i za chlazení počítačových sálů, a nakonec jsou nižší i pořizovací náklady a údržba záložních zdrojů, které mohou mít mnohem menší kapacitu.
"Když se všechny tyto úspory vyčíslí, mnoho zákazníků určitě překvapí, jak podstatně lze snížit provozní náklady, které jsou zvlášť v období hospodářské recese pod drobnohledem. V konečném efektu samozřejmě šetří přírodu a její energetické zdroje, což je ze společenského hlediska to nejdůležitější," dodává Kameníček.

Příkaz z Bruselu
Kdo se ale ještě pro ekologické počítače nerozhodl, nebude mít stejně brzy příliš na výběr. Jiné totiž nebudou už k dostání.
"Jediným způsobem, jak zvyšovat podíl ekologických produktů, je postupné nahrazování předchozích generací ekologickými výrobky bez jejich méně ekologické alternativy. To je v podstatě cesta, kterou jdeme," říká Čech za společnost Acer.
Ostatně firmě Acer, ale ani nikomu jinému brzy nic jiného nezbude. Na ekologické IT si totiž posvítili i v Bruselu. Od letoška platí s ročním přechodným obdobím směrnice EU regulující spotřebu elektrické energie v pohotovostním režimu.
"Uvádí, že od pátého ledna 2010 musejí veškerá elektrická a elektronická zařízení určená pro domácnosti a kanceláře prokázat v pohotovostním režimu spotřebu nižší než jeden watt," vysvětluje Marek Němec z FujitsuSiemens Computers. Od roku 2013 musí spotřeba zařízení v režimu stand-by klesnout dokonce pod 0,5 wattu.
Brusel tvrdí, že nové nařízení povede v roce 2020 v rámci EU k úsporám elektrické energie ve výši 35 terrawatthodin.

AUTOR: Radan Dolejš

1 watt
Taková smí být maximální spotřeba elektroniky v režimu stand-by od příštího roku.
Ekologický trend PC
Důraz na co nejnižší spotřebu při běžném provozu (ekologické přístroje ji dokáží stáhnout až na polovinu).
Snižování spotřeby v režimu stand-by (od roku 2010 nesmí mít v EU spotřebu vyšší než 1 W).
Přístroj je vyroben z ekologicky přijatelných látek (například obsahují zpomalovače hoření apod.).
I při tištění návodu se dbá na ekologii (je např. vytištěný na recyklovaném papíře či na papíře, k jehož bělení nebyl použit chlór apod.).
Všechny plastové díly s hmotností nad 25 gramů se označují, aby se daly snadno určit při recyklaci.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů