Pátek, 26. dubna 2024

Setkání EU a Afriky se zaměřilo na změny klimatu a euroafrické partnerství

Setkání EU a Afriky se zaměřilo na změny klimatu a euroafrické partnerství

Ministři životního prostředí afrických a evropských zemí se dnes společně sešli v Nairobi v rámci 25. zasedání Řídící rady Programu OSN pro životní prostředí (UNEP). Diskutovali zejména o změnách klimatu a partnerství mezi EU a Afrikou.

Setkání společně řídili český ministr životního prostředí a předseda Rady EU pro životní prostředí Martin Bursík a jihoafrický ministr životního prostředí a turistiky a předseda Africké ministerské konference pro životní prostředí (AMCEN) Marthinus van Schalkwyk.

“Je zřejmé, že evropské a africké země snadno identifikují společné ekologické problémy,“ říká Martin Bursík. „Evropa i Afrika čelí již dnes dopadům klimatických změn, jako jsou záplavy, častější vichřice, sucha a nedostatek vody. Afrika je regionem, na který dopadají klimatické změny i další ekologické problémy, jako eroze, rozšiřování pouští, odlesňování či znečištění ovzduší víc než na jakýkoli jiný region světa. A všechny tyto problémy mají jednoznačně negativní dopad na životy milionů lidí,“ dodává Bursík.

Zdůraznil také, že partnerství mezi EU a Afrikou má klíčovou roli při hledání společného řešení zmíněných problémů. „K tomu, abychom uspěli, je nezbytná podpora adaptačních opatření i transfer moderních technologií do rozvojových zemí,“ komentoval Martin Bursík dnešní diskusi. Poznamenal, že k financování adaptačních projektů i zavádění moderních technologií je třeba využít mechanismu čistého rozvoje (CDM) podle Kjótského protokolu, stejně jako využití části výnosů z obchodování s emisními povolenkami a také prostředků z Adaptačního fondu.

“Pokud tato Řídící rada opravdu přijme klíčové rozhodnutí o celosvětových právně závazných pravidlech pro používání rtuti, bude to důkazem, že UNEP dokáže udělat konkrétní a efektivní krok k řešení celosvětového environmentálního problému,” říká Martin Bursík. “Podle mého názoru bychom měli nechat také otevřené dveře k budoucí obdobné dohodě o používání dalších chemických látek, jako je kadmium či olovo,” dodává ministr.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů