Pátek, 29. března 2024

Ministři Bursík a Bendl společně proti kácení alejí

Ministři Bursík a Bendl společně proti kácení alejí

Ministři životního prostředí Martin Bursík a dopravy Petr Bendl dnes vydali společné prohlášení, v němž se shodli na systémovém řešení situace s kácením stromořadí podél komunikací.

 

Shodli se na tom, že koncepčním řešením tohoto problému je přijetí vládního návrhu novely zákona o ochraně přírody a krajiny. Podle této novely bude pro kácení dřevin podél komunikací nutná dohoda mezi orgánem ochrany přírody a silničním správním úřadem. Dohoda zaručí vypořádání střetu zájmu ochrany přírody a krajiny a zájmu správců komunikací včetně uložení náhradní výsadby a zároveň ukončí současnou praxi, kdy pro kácení stromořadí u silnic postačuje pouhé oznámení. Novela zákona převádí i stromořadí u silnic a železnic do režimu povolovacího řízení.

 

Ministerstva společně zadají projekt zmapování stavu silničních stromořadí, jak z hlediska jejich ekologického a estetického významu v krajině, tak z hlediska bezpečnosti provozu na komunikacích a zpracování plánů péče včetně stanovení potřebných opatření (údržba stromořadí, dosadby, nové výsadby, kácení, atd.).

 

Podle dohody obou ministrů se Ředitelství silnic a dálnic ČR jako správce dálnic a silnic I. třídy se do té doby zdrží plošného kácení stromořadí podél těchto komunikací.

 

Ministři zároveň společně vyzvali hejtmany krajů, aby se připojili k jejich prohlášení také připojili a aby krajské správy a údržby silnic jako správce silnic II. a III. tříd konaly v souladu s ním.

 

Plný text společného prohlášení obou ministrů je k dispozici na adrese www.mzp.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů