Sobota, 27. dubna 2024

Šternberk vybuduje podzemní kontejnery na separovaný odpad

Šternberk vybuduje podzemní kontejnery na separovaný odpad
Šternberská radnice vybuduje ve městě podzemní kontejnery na tříděný odpad. Na 14 stanovištích umístí 42 nových nádob za 13,5 milionu korun. Dotace z operačního programu Životní prostředí pokryje 40 procent nákladů, tedy 4,8 milionu korun, řekl dnes novinářům projektový manažer radnice Stanislav Orság.

"Nyní bude záležet na zastupitelstvu, kdy na kontejnery uvolní peníze. Velký podíl spoluúčasti města by projekt mohl odsunout do pozadí proti stavbě kanalizace nebo čistírny odpadních vod, což budou největší investice města. Hotov musí být do roku 2013," uvedl Orság.

Starosta Jaromír Sedlák poznamenal, že vzorem pro Šternberk jsou funkční podzemní kontejnery v nedalekém Uničově. Na povrchu vypadají velkokapacitní nádoby jako pouhý odpadkový koš. "Firma, která separovaný odpad vyváží, se nebude muset ani nijak zásadně technicky přizpůsobit," dodal Sedlák.

Ve Šternberku se podíl separovaného odpadu loni zvýšil z 8,12 procenta na 10,36 procenta. Vedení města by se ale rádo přiblížilo evropským číslům, které dosahují 25 procent. "Průměr na obyvatele loni činil 32,75 kilogramu separovaného odpadu," upřesnil Sedlák. V Jeseníku, který je mezi městy Olomouckého kraje nejiniciativnější, vytřídí každý obyvatel ročně téměř dvojnásobek.

Ve Šternberku je nyní 39 míst, kde lze odevzdat tříděný odpad. Na nich je připraveno 219 nádob a kontejnerů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů