Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jsme skanzen skládkování

Jsme skanzen skládkování

Ministr Bursík vyhlásil program Zelená úsporám, zaměřený na nvestice do energetických úspor (zateplování a obnovitelných zdrojů). V nejbližších několika letech hodlá nalít do energetických úspor kolem 25 miliard korun. Podle zprávy ministerstva se tím ušetří zhruba milion tun hnědého uhlí, a tedy se nevypustí do vzduchu zhruba stejně skleníkových plynů. Jestli to počítám správně, vyjde nás jedna tuna nevypuštěného CO2 asi tak na 25 000 korun.

Úspory jsou jistě chvályhodné a nic proti nim. Ale dalo by se to udělat ještě efektivněji a za míň peněz.

Ročně se v České republice skládkuje kolem 2 mil. tun směsného komunálního odpadu, ze kterého už byly vytříděny využitelné složky a nedá se jinak využít. Tento odpad má výhřevnost hnědého uhlí. Směsný zbytkový komunální odpad by se dal energeticky využít – tj. spálit a vyrobit z něj elektřinu a teplo. Výhody jsou zřejmé: nerozšiřovaly by se dále skládky. Ušetřilo by se 2 mil tun uhlí, a tedy by se nevypustilo kolem 2 mil. tun CO2 (navíc jsou skládky velkými zdroji metanu, který je jako skleníkový plny mnohem horší než CO2), diverzifikovaly by se zdroje energie.

To všechno za cenu vybudování několika zařízení na energetické využití odpadů (tzv. spaloven). Investiční náklady na spalovnu jsou kolem 5 miliard korun. Za těch 25 miliard, co má ministr Bursík, by se jich tedy vybudovalo pět. Ale přínos ve skleníkových plynech by byl dvojnásobný! Navíc by se vyrobila energie, kterou potřebujeme, ve velmi čistém provozu. Spalovny totiž znečišťují okolí asi tak jako teplárny na zemní plyn (kdo říká něco jiného, nezná fakta). Výstavbu spaloven u nás by mohla vydatně podpořit EU ze svých fondů, takže by Bursíkovi ještě pár miliard zůstalo. Co tomu všemu brání? Absurdní postoj ministra Bursíka a jeho poradců, kteří se zřejmě ve svém raném zeleném mládí rozhodli, že spalovny jsou zlo. Od tohoto přesvědčení nejsou schopni a ochotni ustoupit, ačkoliv monitorování spaloven i praxe v celé Evropě říkají opak. Svůj postoj prosadili do legislativy i do pravidel pro přidělování dotací z operačních programů. A tak máme z České republiky skanzen skládkování, ačkoliv Evropa radostně spaluje směsné odpady a vyrábí z nich elektřinu. A Evropská unie, která žádá razantně omezovat skládkování, nám za tento náš přístup za pár let ještě dá tučnou pokutu.

Jarmila Šťastná, šéfredaktorka časopisu Odpady

Zdroj: http://www.csvts.cz/cns/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů