Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologové z Plzeňska chtějí hledat další výskyty ohrožené užovky

Ekologové z Plzeňska chtějí hledat další výskyty ohrožené užovky

Ekologové ze sdružení Ametyst z Plzeňska se letos chtějí pokusit najít další lokality výskytu chráněné užovky podplamaté. Teprve loni a předloni se jim podařilo u Berounky v Plzeňském kraji věrohodně potvrdit tři místa, kde tento ohrožený had žije. Dosavadní občasná hlášení o výskytu tohoto nejedovatého hada nebyla v posledních zhruba dvaceti letech v kraji důvěryhodně podložená.

"Vycházíme hlavně z toho, jaké má druh ekologické nároky. Hledali jsme především na Berounce, a to v místech, kde vznikají nějaké větší náplavy, kde jsou v okolí řeky výslunné stráně a nějaké skály, kde by se užovka mohla schovat," popsala Michala Kopečková ze sdružení Ametyst. Ekologové vytipované lokality objížděli i na lodích a hledali známky o výskytu užovky, která v Česku žije například ve středních Čechách nebo na jižní Moravě. Na Plzeňsku se podařilo u Berounky objevit tři místa. "Během jediného dne jsme spatřili celkem devět užovek a podařilo se pořídit i fotodokumentaci," těší Kopečkovou. Protože had má poměrně vyhraněné nároky na své životní prostředí, mají ochránci přírody vytipovaná ještě další místa, kde by v kraji mohl žít - vyžaduje teplé, slunné bezlesí nad řekou, která má specificky modelované dno. Pokud se nijak významně nezmění stanoviště, měly by užovky dál na svých lokalitách žít. Špatně ale mohou snášet úpravy toků či jejich čištění. V minulosti populaci na některých místech republiky také zničili norci, kteří utekli z farem na kožešinová zvířata.

Užovka podplamatá měří 80 až 100 centimetrů. Je výrazně vázána na vodu, výborně plave, dokáže se i potápět. Dožívá se až 15 let, mláďata se rodí až na podzim, nepřijímají potravu a přečkávají zimu v úkrytu. Živí se většinou menšími rybami, obojživelníky a pulci. Stává se kořistí ptáků, ježků, lasiček, norků, ondater a velkých dravých ryb.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů