Pátek, 29. března 2024

Ladislav Miko zastupoval EU na jednání největších ekonomik světa o změně klimatu

Ladislav Miko zastupoval EU na jednání největších ekonomik světa o změně klimatu

ministr životního prostředí a předseda Rady EU pro životní prostředí Ladislav Miko se zúčastnil druhého přípravného jednání Fóra největších světových ekonomik o klimatických změnách, které proběhlo 25. - 26. května ve Francii. Hlavním tématem jednání byla nová klimatická dohoda v Kodani, její financování a šíření relevantních technologií.

Jednalo se o druhé ze tří přípravných jednání Fóra (Major Economies Forum, MEF) před jeho červencovým zasedáním na úrovni hlav států v Itálii. Cílem těchto setkání je pokročit v jednáních vedoucích k úspěšnému uzavření nové klimatické dohody v prosinci v Kodani. MEF, původně založené jako MEM (Major Economies Meeting) bývalým americkým prezidentem Georgem W. Bushem bylo obnoveno a obměněno novou americkou administrativou.

Představitelé 17 největších světových ekonomik, které vypouštějí téměř 80 % všech světových emisí skleníkových plynů, diskutovali v Paříži  o řešení klimatických změn, šíření mitigačních a adaptačních technologií  a financování ochrany klimatu. „Aby nová klimatická dohoda, která má být přijata v prosinci 2009 v Kodani, mohla fungovat, musí k ní přistoupit všichni významní producenti skleníkových plynů. Největší ekonomiky světa by si měly stanovit ambiciózní, dosažitelné a věrohodné emisní závazky,“ řekl Ladislav Miko, ministr životního prostředí České republiky a předseda Rady EU pro životní prostředí.

Pro fungování nové klimatické dohody je nutné také zavést transparentní finanční mechanismy, jejichž prostřednictvím by  rozvinuté  země pomohly rozvojovým zemím při řešení dopadů klimatických změn. Právě možné finanční mechanismy, které by mohly pomoci rozvojovým zemím při snižování emisí a zejména přispět k adaptaci na nepříznivé vlivy klimatických změn (jako je sucho, zvyšující se hladiny moří apod.) byly důležitým bodem jednání největších ekonomik světa v Paříži. Finance by měly pocházet z různých zdrojů, veřejných i soukromých, domácích i mezinárodních, včetně zisků z obchodování s emisními povolenkami. Základem financování klimatických  změn by mělo být využití stávajících finančních mechanismů.

„České předsednictví oceňuje vstřícný postoj Obamovy administrativy zapojit se aktivně do jednání o nové klimatické dohodě a řešit klimatickou krizi,“ řekl na závěr jednání Ladislav Miko.

Třetí přípravné jednání MEF proběhne v červnu v Mexiku.

Přeji příjemný zbytek dne

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů