Pátek, 26. dubna 2024

Firma z Horšovského Týna dostala půlmilionovou pokutu za odpady

Firma z Horšovského Týna dostala půlmilionovou pokutu za odpady

Půlmilionovou pokutu za porušení zákona o odpadech uložil plzeňský inspektorát České inspekce životního prostředí (ČIŽP) firmě Pösinger Metallbau z Horšovského Týna. V silážním žlabu v sousední obci Dolní Metelsko uložila koncem loňského roku 42 plechových sudů s nebezpečnými odpady z lakovny. Obsahovaly zbytky barev, ředidel, barvami nasycené vzduchové filtry a znečištěné textilie, řekla ČTK mluvčí inspekce Ivana Awwadová.
"Šlo o 36 dvousetlitrových sudů a šest menších třicetikilogramových sudů," dodala. Podle papírových etiket na nádobách zjistila policie přes kolegy ve Schwandorfu, že barvy byly odebrány firmou Pösinger Metallbau. ČIŽP podle mluvčí spolu s policií vyslechla svědky, provedla kontroly ve firmě a podařilo se jí vinu dokázat.

"Při stanovení výše pokuty jsme přihlédli k tomu, že firma předala nebezpečné odpady osobám, které neměly oprávnění k jejich převzetí," řekla Lenka Pešková z ČIŽP. Podle ní je tím Posinger Metalbau, zabývající se kovovýrobou, zodpovědná za to, že odpady z lakovny byly uloženy do silážní jámy a tím došlo k ohrožení životního prostředí.

Další odpady našla ČIŽP přímo za budovou lakovny. Místo nebylo oplocené, ani označené, odpady nebyly zajištěny před únikem do volného terénu. Firma nevedla jejich evidenci po celou dobu podnikání a nepodala roční hlášení o produkci a nakládání s odpady.

"Pokuta 495 000 korun už je pravomocná," řekla Awwadová. Společnost se podle ní neodvolala, svoji chybu uznala a v průběhu správního řízení zajistila předání odpadů oprávněné osobě.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů