Pátek, 26. dubna 2024

Ochránci přírody bojují proti ilegálnímu motokrosu

Ochránci přírody bojují proti ilegálnímu motokrosu

Zatím jen s pomocí internetu bojuje ostravská Agentura ochrany přírody a krajiny ČR proti nelegálnímu motokrosu. Spustila internetové stránky s názvem Zákaz vjezdu. Podle odborníků příznivci motorek a čtyřkolek stále častěji jezdí ve volném terénu a nevyhýbají se ani chráněným územím. 

Dvaadvacetiletý Jan z Ostravy je vášnivý čtyřkolkář. Říká, že jezdí jen na rodinném pozemku. S těmi, co nerespektují pravidla, ale podle něj nikdo nic nesvede. "Jak chcete dostihnout čtyřkolku, která v přírodě může jet osmdesátikilometrovou rychlostí? Zastřelit? To je fakt těžké. Myslím, že jsou nepostižitelní," dodává.

V Moravskoslezském kraji jsou nelegální motokrosaři nejčastěji k vidění v Poodří a v Beskydech. Jak potvrdil Jiří Lehký ze Správy CHKO Beskydy, oblíbené jsou třeba hřebeny Veřovických či Vsetínských vrchů, ale i Travný či Lysá hora.

"Posledním takovým výrazným úspěchem bylo, když se lesníkům ve spolupráci s policií podařilo zadržet dva jezdce na terénních motocyklech. Třetí ujel. U tohoto případu dokonce padl varovný výstřel. Těm dvěma chyceným jsme potom ve správním řízení udělili pokuty 50.000 a 45.000 korun," popsal jeden z mála úspěchů Lehký.

S bojem proti nelegálnímu motokrosu má pomoci i projekt Agentury ochrany přírody a krajiny ČR v Ostravě. Prvním krokem jsou spuštěné internetové stránky zakaz-vjezdu.cz.

"Chceme nějakým způsobem zostudit jednání lidí, kteří bezostyšně a velice agresivně takto pronikají do přírody. Jednak tam zanechávají škody a jednak totálně nerespektují vlastnická práva," potvrzuje vedoucí ostravského střediska Petr Birklen.

Zatím jde o první část zhruba čtyřmilionové kampaně, která má pokračovat třeba spoluprací s policií či lesími hospodáři i slavnými osobnostmi. Zatím ji ale brzdí peníze, protože ještě nelze žádat o dotace z příslušných evropských fondů. Jasněji má být po prázdninách.

Silvie Mikulcová  

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů