Úterý, 19. března 2024

Debakl a zemětřesení u Zelených, Bursík nabídl post

Debakl a zemětřesení u Zelených, Bursík nabídl post

Praha – Jednoznačný neúspěch. Tak hodnotí zisk pouhých dvou procent hlasů vedení Strany zelených.

Předseda strany Martin Bursík i jeho statutární zástupce Ondřej Liška dokonce hned před definitivním koncem sčítání hlasů nabídli, že opustí své funkce.

„Je to velmi špatný výsledek. Pokud se vedení strany rozhodne, že bude rozumnější, aby ji do předčasných parlamentních voleb vedl někdo jiný, tak v té samé vteřině ustupuji stranou a dávám své místo někomu jinému,“ prohlásil současný šéf Zelených Martin Bursík a dodal, že svou funkci nabídne už na dnešním předsednictvu strany.

K podobnému kroku přistoupí také Bursíkův první náměstek a bývalý ministr školství v Topolánkově vládě Ondřej Liška. „Po dvou prohraných volbách je naprosto legitimní, aby za to vedení přijalo zodpovědnost. Ale jestli to povede k jeho změně, to teď nedokáži říct. Podle mě po tom bude část strany volat. Já budu patřit k těm, kteří přijmou odpovědnost za neúspěch. Jsem proto připraven nabídnout svůj mandát,“ následoval svého předsedu Liška.

Diskuzi o změně vedení chce vést také lídr kandidátky Zelených do Evropského parlamentu Jan Dusík. „Martina Bursíka si velmi vážím, protože je to vizionář a v řadě věcí se shodujeme. Je však pravda, že kombinace toho, že byl ministrem životního prostředí, místopředsedou vlády a zároveň i předsedou strany, která se potýkala s vnitřními problémy, mu ubrala hodně energie. Jeho případný odchod z čela strany je na něm a na předsednictvu strany,“ uvedl Dusík.

Zásadní změnu ve vedení Zelených požaduje i vnitrostranický rebel Matěj Stropnický. „Výsledky vypadají velmi jednoznačně a podle toho by měly vypadat i změny, které nastanou. Myslím si, že tohle je na kompletní obměnu vedení,“ komentoval dvouprocentní výsledek Strany zelených Stropnický.

Zelení hledají příčiny neúspěchu

Stranu zelených nyní čeká podrobná analýza volebního neúspěchu, který navíc není prvním. Už na podzim totiž kandidáti neuspěli v senátních ani krajských volbách.

Podle Bursíka se na neúspěchu v europarlamentních volbách podepsala hlavně roztříštěnost hlasů od středových voličů. „Velmi nás poškodila i kandidatura dvou plagiátů Strany zelených, které vytvářely dojem, že vnitřní spory u nás přetrvávají. To přitom vůbec není pravda. Poškodila nás i nízká volební účast a v neposlední řadě to, že dvě největší strany strhli pozornost na bitvu mezi Paroubkem a Topolánkem, a menší ve středu propadli,“ vyjmenoval příčiny zeleného debaklu Bursík.

Bývalý ministr školství Liška si zase myslí, že špatně prodali své úspěchy v Topolánkově vládě. „Nebyli jsme schopni v uplynulých měsících sdělit veřejnosti, v čem je smysluplnost našeho setrvání v politice. Nedokázali jsme popsat, proč bylo důležité, že jsme v parlamentu i ve vládě. Přitom úspěchů byla celá řada, jen jsme je neuměli popsat. To je zásadní vada na kráse,“ soudí Liška.

Stropnický mu oponuje a tvrdí, že volební propad z poloviny zavinila právě angažovanost Zelených ve vládních funkcích. „Na výsledku se podepsala minimálně padesáti procenty. Nemůže za to tedy jen vnitrostranická řevnivost,“ tvrdí Stropnický.

Zelení nemají na diskuzi nad výsledky a hledání východiska příliš času. Už za čtyři měsíce totiž budou předčasné volby do českého parlamentu. Při zachování současného trendu by Zelení nedosáhli ani na tříprocentní hranici nutnou pro získání státního příspěvku. To by pro stranu mohlo být poslední ránou z milosti.

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů