Středa, 1. května 2024

Sokolov chce opravit čistírnu vod z dotace na životní prostředí

Sokolov chce opravit čistírnu vod z dotace na životní prostředí

Sokolov - Sokolov už podruhé změnil svou žádost o dotaci na rekonstrukci čistírny odpadních vod. Původně žádalo město o dotaci z Operačního programu životního prostředí, pak se obrátilo na ministerstvo zemědělství, aby se nyní znovu vrátilo k původní žádosti. Podle starosty Karla Jakobce město hledá nevýhodnější podmínky. Řekl to dnes novinářům.

Na podmínkách dotace z životního prostředí Sokolovu vadí to, že dotace může zohlednit i regionální cenu vody, a tak se výše dotace může dodatečně měnit. "Ministerstvo zemědělství takové podmínky nemělo a podle původního příslibu jsme mohli dostat 60 procent nákladů. Společně s příspěvkem správce vodovodů firmy VOSS by to bylo výhodnější. Ale když nám přišly konkrétní podmínky dotace, dělal příspěvek jen 40 procent dotace nákladů," uvedl Jakobec.

Sokolov by na kompletní rekonstrukci čistírny potřeboval zhruba 200 milionů korun. Upravený projekt, který řeší nezbytné zásahy, aby čistírna splňovala přísnější normy platné od roku 2010, počítá zhruba se 100 miliony. Bez dotace pokrývající většinu nákladů ale město do rekonstrukce jít nechce.

"Vrátíme se k programu životního prostředí. Tam můžeme teoreticky dostat až 85 procent," dodal Jakobec. Pokud by byla další výzva programu vypsána ještě letos na podzim, bylo by reálné stihnout opravu čistírny do konce roku 2010. 

Pokud ale město dotaci v potřebné výši nezíská, je možné, že bude platit pokuty za případné překročení limitů látek ve vodě obsažených. "Ale jak ukazují odběry, pokud by čistírna normy překračovala, tak jen těsně a jen někdy," dodal místostarosta Zdeněk Berka. Pro město by tak bylo podle vedení levnější platit případné pokuty než investovat ze svého desítky milionů do rekonstrukce.

Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů