Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zájem o třídění bioodpadu v České Lípě převyšuje možnosti radnice

Zájem o třídění bioodpadu v České Lípě převyšuje možnosti radnice
Zájem o třídění biologického odpadu v České Lípě roste. I když letos město zdvojnásobilo počet nádob na tento druh odpadu, zájem občanů byl mnohem větší, než mohla radnice uspokojit. Systém, který před rokem zavedli v lokalitách Svárov a Holý Vrch, se osvědčil, a letos proto dostali možnost třídit tento odpad i obyvatelé rodinných domů na Slovance. Celkem je ve městě rozmístěno 500 nádob. "Některé zájemce bylo ale třeba z kapacitních důvodů odmítnout," řekla dnes ČTK mluvčí radnice Kateřina Amrichová.

Loni v dubnu rozmístila radnice 250 hnědých nádob o objemu 120 litrů a do podzimu se podařilo ve zkušebním provozu svézt téměř 150 tun biologického odpadu. Vzhledem k velkému zájmu se letos radnice rozhodla systém rozšířit na dvojnásobek a očekává, že by tak mohla vytřídit až 400 tun odpadu, který by jinak skončil na skládce. "Do nádob patří především zbytky ovoce a zeleniny, travní hmota, plevel, listí, malé nebo drcené větve, hobliny a piliny," řekl Milan Blecha z městského úřadu.

Odpad zpracovává čistírna odpadních vod v České Lípě. "Přihlásili se nám ale další dva zájemci - bioplynová stanice a také kompostárna, kde by došlo k mnohem většímu zhodnocení než při současném zpracování," řekl Blecha. Díky velkému zájmu o zpracování biologického odpadu by tak mohl podle něj celý projekt do budoucna podstatně zlevnit, což by umožnilo jeho další rozšíření. Biologicky rozložitelné odpady tvoří kolem 40 procent hmotnosti komunálních odpadů, zatím ale většinou končí na skládkách a ve spalovnách. Rozšíření projektu by mohlo podle starostky Hany Moudré snížit objem komunálního odpadu, za jehož likvidaci město draze platí.

V Libereckém kraji není Česká Lípa jediným městem, které bioodpady třídí. Loni v létě to zavedli například v Semilech, kde se ale naopak zaměřili na největší sídliště a letos systém ještě rozšířili. Obyvatelům rodinných domů nabízí tamní radnice kompostéry. Semily navíc podle starosty Jana Farského připravují výstavbu vlastní kompostárny, kterou chtějí financovat s pomocí evropských fondů.


Leona Vacková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů