Pátek, 26. dubna 2024

Zcela ekologický vůz Formule 3

Zcela ekologický vůz Formule 3

Vůz WorldFirst Formula 3 je vyrobený ze zcela obnovitelných materiálů. Jeho katalyzátor eliminuje přízemní ozón, hlavní složku smogu, přeměnou na molekuly kyslíku.

WorldFirst Formula 3
vyvinuli ve výzkumném středisku při University of Warwick. Je vybavený katalyzátorem PremAir, který po umístění na chladič závodního vozu eliminuje přízemní ozón - hlavní složku smogu. Je také experimentem, který má potvrdit praktické využití obnovitelných materiálů ve sportovním automobilovém průmyslu.

Katalyzátor PremAir od společnosti BASF (www.basf.com) je vůbec prvním komerčním produktem, který dokáže eliminovat přízemní ozón už ve vzduchu. Na rozdíl od ozónu ve stratosféře, který chrání naši planetu před ultrafialovými paprsky, přízemní ozón výrazně zhoršuje kvalitu ovzduší.

Jak šetřit životní prostředí?

Aplikací katalyzátoru PremAir na plochy, na nichž probíhá výměna tepla, jako jsou právě chladiče vozů a autobusů, dochází k efektivnímu pohlcování smogu. Katalyzátor totiž snižuje objem ozónu proudícího nad touto plochou, a to okamžitou přeměnou molekul ozónu na molekuly kyslíku. V závislosti na designu chladiče může takový katalyzátor pohltit až 80 procent přízemního ozónu, který se vyskytne v jeho blízkosti.

V roce 2001 získala katalyzátorová divize společnosti BASF cenu J. Deana Sensenbaugha za vývoj a komerční uvedení katalyzátorů PremAir. Tato cena se uděluje za významné úspěchy v oblastech znečišťování ovzduší a odpadového managementu.

Katalyzátorová divize společnosti BASF je předním světovým dodavatelem ekologických a procesních katalyzátorů, které pomáhají chránit kvalitu ovzduší. Využívá předních výzkumně-vývojových platforem a inovativního přístupu.

Zdroj: http://www.inovace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů